GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Kasım 2021 Perşembe 09:57

Emsal artışı kararında flaş gelişme! İşte ayrıntılar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremde hasar gören binalarla ilgili aldığı emsal artışının ayrıntıları belli oldu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun gündemine gelen yeni teklifte yüzde 20 emsal artışının ayrıca 2 kat olarak da kullanılabileceği vurgulandı. Ada bazlı yüzde 30 imar artışı ortadan kaldırılırken daha önce mevcut durumu korunacak alanlar sınırları içinde kalan binaların hak kayıplarını önlemek için meclis kararı alındığının da altı çizildi. AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bir yıldır sürecin içinden çıkamayan belediye yönetimi bu kararla yeniden karmaşa yaratacak" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim’de yaşanan depremde hasar gören binalara ilişkin aldığı emsal artışı kararının ayrıntıları netleşti.  İzmir’in tamamında uygulanacak olan yeni teklif belediye meclis toplantısında komisyonlara havale edilmişti.  Son şekli verilen yeni teklifte yüzde 20 emsal artışı uygulamaya geçilirken yüzde 30 ada bazlı dönüşüm konusu yer almadı.  Parsel bazlı yüzde 20 emsal artışının istenilirse 2 kat olarak kullanılabileceğinin de altı çizildi.

-BÜYÜKŞEHİR'E EMSAL İSYANI... KONAK MEYDANI'NA ÇADIR KURARIZ!

İzmir Büyükşehir Belediyesi uzun süredir üzerinde çalıştığı konuyla ilgili bazı ilçelerden gelen teklifleri ise kabul etmedi. Büyükşehir sadece depremde hasar gören “ağır ve orta hasarlı” yapıları baz aldı. Hafif hasarlı oturulabilir durumda olan binaların emsal artışı talebi kabul edilmedi. Yine, Karşıyaka Belediyesi gibi bazı belediyelerden gelen 6306 sayılı yasa kapsamındaki riskli yapıların da emsal artışı teklifinden yararlanabilmesi konusu onaylanmadı.

KORUNACAK ALANLAR BELİRLENDİ VURGUSU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer imzalı belediye meclisine gönderilen ve sonrasında ihtisas komisyonlarına sevk edilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası planlı ve sağlık kentsel mekana sahip olmasına karşın ruhsatlı mevcut yapı stokunun yapılaşma haklarında mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yeniden yapılabilmesine yönelik plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar. Belediye Meclisimizin 01.03.2021 tarih ve 05196 sayılı kararıyla uygun bulunmuştur.

Bu karar doğrultusunda, ilçe belediyeleri tarafından yürürlükteki imar planlarında planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip alanların tespit edilerek "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan” sınırlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüş olup, ancak depremin yıkıcı etkisinin ilçe belediyeleri tarafından belirlenen "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırları dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen çok sayıda ruhsat yapı olduğu belirlenmiştir.

Bu kapsamda, "İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası: 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsat müracaatlarında bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artış, ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60’ını geçemez şeklinde yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesi hususunda sayın meclisimizce görüşülerek gerekli karanın alınmasını arz ederim”

KARMAŞA YARATACAK
Meclisten komisyonlara havale edilen konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten  İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi AK Partili Hüsnü Boztepe, “Bir yıldır sürecin içinden çıkamayan belediye yönetimi bu kararla yeniden karmaşa yaratacak. Bu yazının yani meclisten havale edilen evrakın teknik birimler tarafından hazırlandığını sanmıyorum.  Büyükşehir’in ilgili birimlerinin böyle bir yazı yazabileceğine inanmıyorum. Yeni öneride gördük ki Bayraklı Belediyesi’nin meclisinden geçtikten sonra bizim ara vererek meclisten geçirdiğimiz teklif artık ortadan kalkmıştır.  Karşıyaka Belediyesi’nin 60306 sayılı riskli alanlara ilişkin aldığı karar da yok sayılmıştır. Şu anda bir karmaşa ve kaos var. Herkesin ayrı karar almasını bir yana bırakın Büyükşehir açıkladığı formüllerin ve kararların dışında uygulamalara imza atıyor” dedi.