GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Kasım 2021 Salı 10:54

Emsal artışı kararı sonrası: İlçe ilçe hasar raporu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl 30 Ekim’de yaşanan depremin ardından ağır ve orta hasarlı binalarla ilgili aldığı emsal artışı kararı sonrasında yer tespitleri yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sadece depremde hasar görenlerin faydalanması şartıyla onayladığı karar komisyonlarda görüşülerek karara bağlanacak. Öte yandan bakanlık verilerine göre İzmir’de 631 ağır, 606 adet orta hasarlı bina bulunuyor. Emsal artışı alamayan az hasarlı bina sayısı ise 7 bin 765 oldu.

Menduha CEYLAN / EGEDESONSÖZ- İzmir depreminin ardından bir yıllık süre geçerken Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışı kararından yararlanacak binalar ve yerleri tespit edildi. İmar Kanunu’ndan kaynaklı hak kayıplarının önüne geçmek için önce K alanları belirleyen belediyeler daha sonra emsal artışına yönelik taleplerini meclislerden geçirmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı yüzde 30 emsal artışı kararının sadece 30 Ekim’de hasar gören ağır ve orta hasarlı binalar için geçerli olacağını belirtti. Bazı ilçelerden gelen ‘tüm riskli yapılar yararlansın’ talebini kabul etmeyen Başkan Soyer’in onayı sonrasında konu değerlendirilmek üzere belediye meclisi İmar, Afet-Deprem ve Kentsel Dönüşüm komisyonlarına gönderildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD’ın yaptığı tespitler sonrası elde edilen verilen Büyükşehir’in emsal artışı kararı sonrasında haritalara işlendi. Verileri örtüştüren deprem daire başkanlığı çalışmaları teknik olarak tamamladı. Emsal artışından yararlanacak binalar sınıfına hafif hasarlılar alınmadı.

KAÇ BİNA VAR?
7269 Sayılı Kanun’un 1. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından 27 ilçe ve 390 mahalle için Genel Hayata Etkililik Kararı alınmıştı.  Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 213 bin 782 adet binada hasar tespit çalışması yapılmıştı. Verilere göre;  ağır hasarlı bina sayısı 631,  orta hasarlı bina sayısı 606, az hasarlı bina sayısı ise 7 bin 765 adet olarak kayıtlara geçti.  Hasarsız bina sayısı 175 bin 431 olarak tespit edildi.

Öte yandan bakanlık verilerine göre ilk hasar tespitler sonrasında, 40 adet binanın can ve çevre güvenli açısından çok riskli olduğu için acil yıkım kararı alındığı ve  yıkıldığı belirtildi. Yine 31 adet binada riskli yapı tespiti yapılarak yıkım kararı alındığı ve ilk etapta toplam 71 adet binanın yıkıldığı ifade edildi. Ağır hasarlı ve acil yıkım kararı sonucunda toplam 392 adet bina yıkıldığı vurgulandı.