GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
19 Kasım 2021 Cuma 09:22

EMO İzmir Başkanı Uğurlu: Kademeli fatura elektrik gibi çarpacak!

Doğalgaza yapılan aşırı zamların ardından insanların elektrikli cihazlarla ısınmaya başladığını hatırlatan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, kademeli fatura uygulamasını değerlendirdi. Uğurlu, “Şu anda minimum kullanımda gelen faturaları ödeyemeyen vatandaş, ısınmada elektrik kullandığı için limiti doğal olarak aşacak. Bu durumda kademeli faturanın altından nasıl kalkacak? Hesaplanacak ortalama, hangi mantıkla belirlenecek? Bu uygulama, zaten var olan mağduriyeti artıracak, elektrik gibi çarpacak” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – AK Partili milletvekillerinin TBMM Başkanlığı’na sunduğu, elektrik tüketimindeki kademeli fatura konulu torba teklif, büyük yankı uyandırdı. EPDK’nın, abonelerin tüketim miktarlarına göre belirleyeceği tarifeler çerçevesinde, enerjiyi az tüketenin düşük, çok tüketenin ağır fatura ödemesi söz konusu olacak. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, insanları enerjide de tasarrufa yöneltme anlamında bu uygulamanın başarılı olamayacağını, uygulamanın başarılı olması için olumlu bir zeminin bulunmadığını söyledi.

İNSANLAR KLİMA YA DA ELEKTRİKLİ ISITICILARLA ISINIYOR
Kademeli fatura uygulamasının, aynen suda olduğu gibi elektrik tasarrufu sağlama konusunda da vatandaşı ikna etme yöntemi olduğuna dikkat çeken Başkan Uğurlu, “Evet, bu uygulamanın ikna edici bir yönü var, ama sıkıntıları da var” dedi. Birçok bölgede, özellikle Ege’de ısınmanın, klima ya da elektrikli ısıtıcılarla sağlandığına vurgu yapan Başkan Uğurlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Elektrik ağırlıklı bir ısınma anlayışı söz konusu. Hal böyleyken, kademeli fatura uygulamasına geçerseniz, bu, kışın elektrikle ısınan vatandaşın faturasının katlanacağı anlamına geliyor. TPDK, bir ortalama belirleyecek, kullanıma göre. O ortalama, ne kadar sağlıklı olacak, bunu bilemiyoruz. Bugün enflasyon, işsizlik gibi konularda TÜİK’in ortaya koyduğu rakamlar kabul görmüyor, hep tartışılıyor. Yine öyle bir ortalama çıkarsa, elektrik faturaları daha da ağırlaşacak demektir.  İlgili odalarla, bilim insanlarıyla titiz bir çalışma yaparak ortalamayı almak gerekiyor.”

KADEMELİ FATURA, TEK BAŞINA BİZİM SORUNUMUZU ÇÖZMEZ
“Teorik olarak, böyle bir uygulanabilir, ancak…” diyen Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, bu uygulama için gerekli zeminin hazırlanmış olması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir uygulama, enerji arz talep sorununu çözmemiş, kalkınmasını tamamlamamış, insanların temel ihtiyaçları yeterince karşılanmamış bir ülke için pek mantıklı değil. Bugün itibariyle vatandaşların önemli bir kısmı, doğru düzgün enerji harcamamalarına rağmen gelen faturaları ödeyemez halde. Hal böyleyken, elektrikle ısındığı için ortalamanın üstünde enerji harcayacak vatandaşların, ağır faturaları ödemesi daha da imkansız hale gelecek. Kademeli fatura uygulaması, tek başına bizim sorunumuzu çözmez. İnsanların, doğalgaz fiyatlarındaki aşırı zam nedeniyle doğalgazı olduğu halde onu kısıp ya da kapatıp elektrikle ısınmaya başladığını unutmamak lazım. Elektrikle ısınan insanlar, bu işten çok mağdur olacak, faturalar elektrik gibi çarpacak.”