GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
10 Şubat 2022 Perşembe 08:56

EMO’dan tasarruf önerisi: Gece maçlarından vazgeçilsin!

Sanayinin elektriğini keserek yapılan tasarruf yerine, gece maçları ve gece yapılan at yarışlarının gündüze alınmasını tavsiye eden Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Özgür Tamer, “Bu iki alandaki tasarruf bile genel enerji tasarrufunda önemli katkı koyar” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Elektriğe yapılan zamlar ve sanayide uygulanan kesintiler, elektrik tasarrufunu bir kez daha gündeme getirdi. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Özgür Tamer, gece maçlarının oynatılmasından vazgeçilmesini, ayrıca gece yapılan at yarışlarının da gündüze alınmasını önerdi.

GECE MAÇLARINDA HAFTADA 630 BİN KWH ELEKTRİK HARCANIYOR
Türkiye liglerinde her hafta 42 gece maçı oynanırken, bir maçta 15 bin kwh enerji tüketiminin gerçekleştiği, bu rakamın aylık bazda 630 bin kwh olarak ortaya çıktığı tespit edildi. Bu harcamanın küçümsenmeyecek bir rakam olduğuna vurgu yapan Başkan Dr. Özgür Tamer, “Gece maçlarından vazgeçmek lazım. Ayrıca gece at yarışları yapılıyor. Hipodromlarda da gece yarışlarında harcanan enerjinin, maçlarda harcanandan farklı olmadığını düşünüyorum. Ulusal tasarruf yapacaksak, bu tasarrufu sanayiye, üretime elektrik vermemekle değil, gece maçlarını ve gece yapılan at yarışlarını gündüze çekerek yapmak lazım” açıklamasında bulundu.

SOKAK AYDINLATMALARINDA LED’E GEÇİLEBİLİR
Kişisel anlamda tasarruf için cihazların prizden çıkarılması, tasarruflu ampullere geçilmesi gibi önlemler alınabileceğini ancak konutlarda aylık harcamanın ortalama 230-250 kwh saat olduğunu hatırlatan EMO Başkanı Dr. Özgür Tamer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sokak aydınlatmaları için de çok büyük enerji harcaması söz konusu. Kenti elbette aydınlatmak lazım. Led ışıklandırmaya geçilebilir ancak led, oldukça pahalı bir ürün. Belediyelerin mevcut ışıklandırma sistemlerini söküp led takmaları, çok büyük bir maliyet gerektirir. Bu nedenle illa ki olmalı diyemiyoruz. Belediyeler güneş enerji santralları kurarak, elektrik enerjisini ihtiyaçlarını kendi yatırımlarıyla önemli ölçüde karşılayabilir. Bu şekilde de ulusal tasarruf anlamında faydalı işler yapılmış olur.”