GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
29 Ağustos 2023 Salı 11:06

Emeklilik hayali kısa sürdü... EYT'liler işbaşı yaptı!

7 bin 500 lira maaş bağlanınca ve bu parayla geçinemeyen EYT’lilerin hüsrana uğradığını, pişman olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, “İzmir’de 850 kişinin çalıştığı bir firmada 200 kişi EYT’den emekli oldu, birkaç ay sonra hepsi geri döndü. Geri döneceği işi olmayanların hali daha kötü” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), Mart ayından bu yana emekli olmaya başladılar ancak emekli olanların hiç de mutlu olmadıkları ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, bir işte çalışırken EYT’li olup da emekliye ayrılanların neredeyse tamamının işine geri döndüğünü öne sürdü. İzmir’de 850 kişinin çalıştığı bir firmada 200 kişinin EYT kapsamında emekli olduğunu ancak bunların tamamının çok kısa bir sürede geri döndüğünü anlatan Tütüncüoğlu, “EYT’li 7 bin 500 lira maaşı alınca hayal kırıklığına uğradı” ifadesini kullandı.

EYT’LİLERE EKSİK MAAŞ BAĞLANIYOR
1 Aralık 2008 yılında çıkan 5510 Sayılı yasayla emeklilerin haklarının tamamen çorbaya döndüğünü belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, maaşların yüzde 80’inin yanlış bağlandığını öne sürdü. EYT’lilere bağlanan maaşın otomatiğe bağlandığını, herkese 7 bin 500 lira verildiğini hatırlatan Tütüncüoğlu, “Oysa geriye dönük maaş hesaplaması yaptırmak lazım. Bu çok kolay değil. Dolayısıyla EYT’lilere eksik rakamlarla maaş bağlanıyor” dedi, iddiasını şu sözlerle açıkladı:

“2000 yılı öncesi 2000-2008 arası 2008 sonrası günler hiç baz alınmaksızın maaş bağlama işini otomatiğe bağladılar, herkese 7 bin 500 lira verdiler. 1 Aralık 2008 yılında çıkan 5510 sayılı yasayla emeklilerin hakları tamamen çorba oldu. 1 Aralık 2008’de yasa değişmemiş olsaydı, EYT’liler bugün 7 bin 500 lira değil, en az 15 bin lira maaş alırdı. Şimdi 7 bin 500 lira maaş bağlanıyor ama gerçekte bunların kök aylıkları 4 bin ile 5 bin lira arasında değişiyor.”

DİJİTAL ORTAMI KULLANMIYORLAR, YAZIŞIYORLAR; GECİKME BUNDAN!
Mart ayında başlayan emeklilik işlemlerinin Ağustos ayının sonuna gelindiği halde hala devam ettiğini belirten Tütüncüoğlu, İzmir’de bile binlerce kişiye maaş bağlanamadığını iddia etti. Bu sıkıntının sebebini de açıklayan Tütüncüoğlu, “Çünkü Tahsis Odası, o kişiyle ilgili tüm yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarını incelemek, araştırmak zorunda. Dijital ortamda halledilebilecek bu işler, nedense yazışmalar nedeniyle uzadıkça uzuyor ve maaş bağlama işi de gecikmeyle gerçekleşiyor. Evet; EYT’liler hem pişmanlık, hem hayal kırıklığı yaşıyor. Umdukları maaşı göremediler. Çalışırken aldığı maaşı alamayanların geri dönüşleri bundan sonraki emekliliklerde de devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.