GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Eylül 2024 Perşembe 09:41

Elektrik faciasında ilk gün tamam... Ara karar açıklanacak!

İzmir'de yağışlı havada sokakta yürürken akıma kapılan İnanç Öktemay (44) ve Özge Ceren Deniz'in (23) ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 13'ü tutuklu, 42 sanık ile ilgili mahkeme görüldü. Tutuklu yargılanan sanıkların ifadeleri alındı. Yarın ise tutuksuz yargılanan isimler ifadelerini verecek. Mütalaa ve ara karar açıklanacak.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Alsancak’ta 12 Temmuz'da sağanak yağış sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak 13 kişinin tutuklu bulunduğu, 42 sanıklı dava bugün 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. 

Yargılanan sayısının fazlalığı sebebiyle ilk günkü mahkemede 13 tutuklu sanığın ifadeleri alındı. Yarın ise tutuksuz yargılanan isimler ifadelerini verecek. Mahkeme heyeti ayrıca mütalaa ve ara kararını açıklayacak.

‘GDZ ELEKTRİK’İN YÜKLENİCİ FİRMASI VE TEKNİK PERSONELLERİN VİCDANLARI RAHAT MI?’
Mahkemede tutuklu yargılanan İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Barış Koç’un ifadesi alındı. Koç, facianın GDZ Elektrik’in alanda sorunu çözecek kalıcı bir çalışma yapmaması sebebiyle yaşandığı belirtti.

Koç ifadesinde “Bu olaydan dolayı çok üzüldüğümü belirtmek isterim. 18 yıl önce iki ant içerek göreve başladım. Üç tane şube müdürlüğü ve 450 personelle birlikte kentin yüzde 80’ine hizmet veriyoruz. Üst düzey kamu görevlisiyim. Bir tane soruşturma bile geçirmedim. Hakkımdaki karar gerekçeklendirilmemiştir. Tutuklama gibi ağır bir tedbirin kamuya ne gibi bir faydası olacağını bilmiyorum. Alelacele birilerine mal edilmeye çalışıldı. Üst düzey kamu görevlisi olarak ben tutuklandım. Yağmur sırasında elektrik kablolarının yükseltildiği yönünde bir algı oluştu. 21 Aralık 2023 tarihinde bölgede esnaflık yapan bir kişi açıkta kabloların olduğunu GDZ’ye belirtiyor. Daha sonra yerden duman yükseldiğine dair şikayetler yer alıyor. Bu iddialardan sonra müdahale ediliyor. Müdahale sonrasında duman çıkmasına dair şikayetler devam ediyor. Kronikleşmiş bir sebep olduğu kanaatindeyim. 10 tane tanığın tamamı 2019’dan beri süregelen elektrik sorunlarını dile getirdi. Bir tanesi bile İZSU veya daire başkanlığıma dair bir durum belirtmemiştir. Kronikleşmiş bu problemlerden sonra GDZ Elektrik kalıcı çalışmalar yapmıyor. Sorunun çözümü için kalıcı çözümler için GDZ Elektrik işlem yapmıyor, öngörüyorlar ve yapmıyorlar. Tanık ifadelerinin hiçbirinde İZSU’yu aradık demiyorlar. GDZ Elektrik’in yüklenici firması ve teknik personellerin vicdanları rahat mı? Bu durum suda boğulma değil elektrik çarpmasıdır. Bunun için burada yer almak beni çok üzüyor. Otopsi raporlarında dahi elektrik çarpmasından dolayı ölüm gerçekleştirildiği görülüyor. Benim görevim idareciliktir. 4 Ocak günü ekiplerin tamamı 290 noktada bakım yaptı. Hepsinde bulunamam. Daire başkanı sahada işleri kontrol etmez. Görevi yapanlar fen kurallarına uygun yaptılar. Benim hiçbir kusurum olmadan 54 günü tutuklu bulunuyorum. Bunun 7 gününü hastanede geçirdim. Tutuklu bulunmamı doğru bulmuyorum, tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum. Geçen sene beyin kanaması geçirdim. Benim cezaevinde kalmama sağlığım yerinde değil” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU YÜZÜNDEN BURADAYIZ
Tutuklu sanıklardan İZSU'nun ihalesini alan Argan Mühendislik firmasının sahibi, tutuklu Arif Kapuş, "Ben malzeme seçerken bile laboratuvar sonuçlarına bakıyorum. Altyapı her mühendisin bilebileceği bir iş değil. Bu sebeplerle bilirkişi raporunu kabul etmiyorum. Kemeraltı ve Alsancak yeraltı altyapısı sorunlu bir yer. İhaleye tek giren kişi benim. Asfalt ve üst kaplama ile benim alakam yok. Benden sonra 5 ekip çalıştı, ben niye sorumluyum? Bizim elimizde laboratuvar sonuçları var malzemelerle ilgili… Bilirkişi raporuna göre uygun malzeme kullanmadığım gerekçesiyle buradayım. Gözle yapılan bir gözlem sonucu buradayım. Ben uygun malzemeyi laboratuvarda test ettirdim. Bilirkişi raporu sayesinde buradayız. Rapora itiraz ediyorum. Sorumluluğumun olmadığı konulardan buradayım. Tahliye ve beraat talep ediyorum" dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU SOSYAL MEDYADAKİ VİDEO İLE HAZIRLANMIŞ
Tutuklu sanıklardan İZSU'nun ihalesini alan Argan Mühendislik firmasının şantiye şefi, tutuklu sanık Doğan Kılıç, ifadesinde “Bilirkişi raporu hatalıdır. Sosyal medyada dolaşan 1 dakika 12 saniyelik video ile rapor hazırlanmış. Görüntülerimiz mevcut, kabloya zarar vermiş olsak arkadaşımızı elektrik çarpacaktı. Bizden sonra İZBETON ve GDZ Elektrik çalışmalar yapmış. Yeni bilirkişi raporu talep ediyorum” açıklamasını yaptı.

ESNAF YOLDAN ÇEVİRDİ, MÜDAHALE ETTİM
Arıza yapan bölgede çalışma yaptığını anlatan GDZ Elektrik teknisyeni Fırat Akbay ifadesinde "esnaf beni yoldan çevirdi. Mesai saatim dışındaydı, kimsenin başına bir şey gelmesin diye arıza kaydını sistemden kendim oluşturdum. Yağmur vardı ve kaldırımdan duman çıkıyordu. Ben de kabloyu muflama yöntemiyle tamir ettim. Onarım yaptığım hat ile kazaya sebebiyet veren kablo bambaşka iki kablo. Muflaşmış kablo hala sağlam. Kablonun üzerindeki çamuru kıyafetimle sildim. Birinin başına bir şey gelmesin istedim" dedi.

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Metropol Bölge Konak Arıza Onarım Yöneticisi Mehmet Fatih Tosun’un bir kanala verdiği röportaj tartışıldı. Tosun’un kablodan haberdar olmadığını söylemesi üzerine “İZSU kablomuza zarar vermiş, 9 Ocak’ta tamir etmişiz” söylemleri soruldu. Tosun ise “Gözaltından 12 saat önce röportajı verdim” cevabını verdi.

Avukatlar, Tosun'un kabloyu nasıl aldığını sordu. Tosun, "Kamu görevlisine kablonun işine yarayıp yaramadığını sordum. İşlerine yaramayacaklarını söylediler, biz de o yüzden kabloyu aldık. Zannediyorum kablo şimdi GDZ'de" dedi. Avukatlar, sanık olacağı açık olan kişiye delili vermenin suç olduğunu belirtti ve ilgili kamu görevlileri hakkında işlem yapılmasını istediler.

AYMAZLIK SÖYLEMİNE TEPKİ
Kaçak elektrikli sebebiyle hayatını kaybeden Öktemay'ın avukatının Tosun'a sorduğu soru sırasında gerginlik çıktı. Avukatın, ' denetimi düz işciye mi bırakıyorsunuz, bu aymazlık' söyleminde bulundu. Avukatın söyleminin ardından karşı tarafın avukatlarından sesler yükseldi. Avukatlar "düz işçi ve aymazlık" söylemlerine tepki gösterdi.

İZSU Kanalizasyon Daire Başkanlığında şube müdürü tutuklu sanık Ömer Karabilgin, "Yaptığım araştırmalar neticesinde burada 4 Ocak tarihinde bir imalat yapıldığı bilgisi var. Daha sonra GDZ Elektrik tarafından bir işlem görünmektedir. 14 Temmuz'da gözaltına alındım. Sonrasından itibaren mağdur durumdayım. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

İSTENEN CEZALAR
Soruşturma kapsamında 22,5’er yıla kadar hapis cezası istenen Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İZSU eski Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik'ten Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 42 sanık bugün 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Sanıkların, kusurlarının yoğunluğu, suçun işleniş biçimi ile suçun işlendiği yer ve zaman dikkate alınmak suretiyle eylemlerinin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde alt sınırdan uzaklaşılarak ayrı ayrı cezalandırılmaları talep ediliyor.

KKTC HÜKÜMETİ DE DAVAYI TAKİP EDİYOR
Davaya KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da katıldı. Arıklı, “Biz de KKTC milletvekilleri ve hükümeti olarak burada davayı takip edeceğiz.  Bir aile yakını olarak sayıyorum kendimi. Çok istenmeyen bir olay neticesinde umarım adil bir sonuç ortaya çıkar. Benzer olayların bir kez daha yaşanmaması diliyorum” dedi.

Özge Ceren Deniz’in babası Ahmet Abi ise, “Olaydan sorumlu olacak kişilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum. Adil bir yargılama olmasını istiyoruz, en üstten cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.