GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Ağustos 2020 Cuma 11:35

Elektrik Fabrikası’ndaki ihale hamlesine iki vekilden jet tepki!

Büyükşehir'in 35 milyon liraya aldığı tarihi mekan için ikinci kez ihaleye çıkmaya gerek olmadığını  belirten Sertel, "Elektrik Fabrikası, Büyükşehir'indir. Bu hak, Büyükşehir'e hemen verilmelidir" dedi.  Kılıç ise "Kültürel mirasımızı, bugünkü o berbat zihniyetten korumak, boynumuzun borcudur" ifadesini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 35 milyon lira bedelle kazandığı ihaleye rağmen Elektrik Fabrikası, yeniden ihaleye çıkılıyor. Özelleştirme İdaresi'nin bu yöndeki kararına ilk tepki, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ve Sevda Erdan Kılıç'tan geldi.

Sertel, "Elektrik Fabrikası, Büyükşehir'in. Bu hak, Büyükşehir'e verilmelidir" dedi ve açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Büyükşehir Belediyesi, Elektrik Fabrikası'nı resmi ihaleyle aldı. Bu belediyenin hakkıdır. Havagazı Fabrikası ile entegre ederek rantın en yüksek olduğu bölgede rant için değil kent halkı için çok ciddi bir yatırım yapacakken, bu hakkı elinden alınmıştır. Şimdi yeniden ihaleye çıkıyorlar. Yeniden Büyükşehir o ihaleye aldığı takdirde, yine iptal edileceğini düşünmek bile istemiyorum. Bence ikinci ihaleye gerek yoktur. İlk ihale geçerlidir, yeterlidir. Bu hak, Büyükşehir'e verilmelidir."

SEBEP, KÜLTÜREL MİRASA OLAN DÜŞMANCA TAVIRDIR
İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da 2019 yılının Nisan ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan Alsancak'taki İzmir'in ilk Elektrik Fabrikası ve arsasının, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Grand Plaza A.Ş. tarafından kazanıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Grand Plaza’nın bir belediye iştiraki olduğu gerekçesiyle hukuksuz bir şekilde bu ihaleyi iptal etmiştir. Bu iptalin altında yatan neden ne Grand Plaza’nın belediye iştiraki olması ne de ihaleye aykırı bir durumun yaşanmasıdır. Bunun nedeni AKP iktidarının tarihi ve kültürel miraslarımıza olan düşmanca tutumudur. Tarihimizi bize unutturmak isteyen, her bulduğu araziyi ranta açıp peşkeş çekmeye çalışan bu zihniyete karşı gözümüzü dört açıp tarihi ve kültürel miraslarımızı bu zihniyetten korumak boynumuzun borcudur. Basında yer alan ve tekrar ÖİB tarafından ihaleye çıkılacağı konuşulan Tarihi Elektrik Fabrikası İzmir kent tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu tarih kokan İzmir’in gözbebeği yeri AKP’nin rantına ve talanına kurban etmeyecek, koca koca gökdelenleri Alsancak’ın göbeğine diktirmeyeceğiz. Bu kötülüğü, bu rant hırsını önce İzmir’den sonra da tüm Türkiye’den def edeceğiz”