GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Haziran 2023 Pazar 15:22

‘Ekonomide rasyonel zemine dönüş’ ne anlama geliyor?

Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralan Mehmet Şimşek’in rasyonel zemine dönüş ilkesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Murat Sağman, “Muhtemelen bundan sonra iktisadın evrensel kurallarına bir geri dönüş olacaktır. Para politikalarında bağımsızlık gözetilecektir. Bu hafta içerisinde Merkez Bankası’nın da politika faizini artırması bekleniyor. Bunlar gerçekleşirse piyasaya güven gelecektir” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yeni kabine kuruldu.

Yeni kabinede en merak edilen konu ise Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine kimin getirileceği konusuydu.

Eski Bakan Mehmet Şimşek’in yeniden göreve geleceği konusu kulislere güçlü biçimde yansımıştı. Kabinenin açıklanmasının ardından Şimşek bugün, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nureddin Nebati’den devraldı.

‘RASYONEL ZEMİNE DÖNÜŞ’ DEMİŞTİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı Devir Teslim Töreni'nde konuşan Mehmet Şimşek,"Önümüzdeki  dönemde hedefimize ulaşmamızda uluslararası normlara uygunluk temel ilkemiz olacaktır. Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" ifadelerini kullanmıştı.

PARA POLİTİKALARINDA BAĞIMSIZLIK GÖZETİLECEKTİR
Ekonomist Murat Sağman, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede “rasyonel zemine dönüş”ün ne anlama geldiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sağman değerlendirmesinde  “Son döneme baktığımız zaman ve bakanlıkla ilgili mevcut konuşulan isimlerin arasında en iyi isim sayın Mehmet Şimşek’ti. Muhtemelen bundan sonra iktisadın evrensel kurallarına bir geri dönüş olacaktır. Para politikalarında bağımsızlık gözetilecektir. Bu hafta içerisinde Merkez Bankası’nın da politika faizini artırması bekleniyor. Bunlar gerçekleşirse piyasaya güven gelecektir” ifadelerini kullandı.

BATININ ANLADIĞI UYGULAMALAR...
Prof. Dr. Hüsnü Erkan ise, ”Batının anladığı anlamdaki uygulamalara dönülmesi demektir. klasik ortodoks ekonomide nasıl önlemler alınıyorsa bu önlemlerin alınacağı anlamına gelir” dedi