GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
8 Haziran 2023 Perşembe 10:35

EKODOSD uyardı... Ege'de yeni tehlike!

EKODOSD, istilacı bir tür olan Trachemys scripta türü Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası’ndan yakın zamanda çok sayıda Ege Denizi’ne salındığına dikkat çekerek biyolojik çeşitliliğe zarar vereceğini vurguladı.

EGEDESONSÖZ – Petshoplarda satılan Trachemys scripta türü Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası, Ege Denizi’ndeki canlılar için tehlike oluşturuyor. Çocuklar için alınan ancak büyüyünce de bakımı ve beslenmesi zorlaştığından deniz kıyılarına salınan Amerika kökenli bu türün tatlı su canlısı olduğu vurgulandı.

Açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), biyolojik çeşitliliğe zarar vermesi mümkün olan bu türün doğaya bırakılmaması konusunda uyardı.



Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Emir Kayra Karadağ ve Mert Mustafa Totur isimli iki küçük öğrenci tarafından, marina yanındaki banyolar plajı kumsalında bir kaplumbağa bulunarak EKODOSD’a getirildi.

Kaplumbağanın Trachemys scripta türü Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası olduğu görüldü.

Bu tür kaplumbağaların orjininin Amerika kıtası olduğu, petlerde satılan istilacı bir tür olarak bilindiği ve kontrolsüz bir şekilde doğaya salındıkları görülmektedir.

Bu kaplumbağaların doğal düşmanları olmadığı için istilacı baskın tür haline gelmektedir. Tatlı sularımızda yaşayan Mauremys rivulata türü balkan kaplumbağalarıyla karıştırılmakta ve onlarla rekabet oluşturmaktadır. Bunların en belirgin özelliği her iki yanağında kırmızı renkli bir çizginin olmasıdır.

Bu tür kaplumbağalar çocuklar için petlerden alınıp evlerde bakılmaktadır. Kaplumbağa büyüyünce de bakımı ve beslenmesi zorlaştığından deniz kıyılarına bırakılmaktadır.

Deniz kıyısında bu tür kaplumbağaları görenler genelde Caretta caretta diye ihbarda bulunmaktadır. Bunlar tuzlu suya girmez ve kumsalda dolaşırlar.
 

Bu tip istilacı türlerin biyolojik çeşitliliğe zarar vermemesi için doğaya bırakılmaması gerekir