GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
3 Ocak 2021 Pazar 11:57

EGSİYAD Başkanı Karatay'dan imece çağrısı

2020 yılında ekonomide yaşanan tahribatı gidermek için tüm iş insanlarının omuz omuza vermesi gerektiğine vurgu yapan Zeki Karatay, "Aksi takdirde bu tahribatın bir çok esnafı, işletmeciyi tasfiye edeceğini görmek zor değil" ifadesini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Ege Girişimci Sanayici ve Yatırımcı İş İnsanları Derneği (EGSİYAD) Başkanı Zeki Karatay, “İnsanlık salgın koşullarını da aşacaktır. ‘İmece’ yeni dönemin en önemli kavramlarından biri olacak” dedi. EGSİYAD Başkanı Zeki Karatay, 2020 yılının toplumsal ve ekonomik anlamda ağır bir yıl olduğunu belirterek, “İnsanlık böylesi sıkıntıları daha önce de yaşadı. Bu dönemin de kısa 2021 yılının ilk birkaç ayı içinde tamamen olmasa da büyük ölçüde geride kalacağını düşünüyorum. Pandemi sonrası yaşanan maddi kayıpların telafisi ve ekonominin normale dönmesi adına neler yapabiliriz, bunu şimdiden konuşmamız gerek” diye konuştu.

PARADİGMA DEĞİŞECEK

Karatay, hemen hemen her sektörün pandeminden etkilendiğini vurgulayarak, “Pandemi insanlığın ilk mesleği olan tarımı öne çıkardı. Ekonomi, üretim konusunda paradigmamızın değişmesi gerektiğini gördük. Temizliğin ve sağlıklı gıda üretiminin esas olduğunu bir kez daha deneyimledik” sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin salgın koşullarında yer yer aksamalara rağmen başarılı bir sınav verdiğinin altını çizen Karatay, “Dünyanın en büyük ekonomileri bile bir afallama yaşadı. Türkiye’de de ilk başlarda ne yapacağını bilememenin durumu yaşandı; ama genel olarak sürecin doğru yönetilmesi yönünde bir gayret gördük” açıklamasını yaptı.

2021’DE NE YAPMALI?

2021 yılında iş dünyasının da “imece” kavramını bir daha keşfedeceğini kaydeden Karatay, şöyle konuştu:

“2021 yılında bir imece mantığıyla herkesin en azından bildiği kişiyi ve ortaklık kurabileceği insanlarla işbirliği yapacağını düşünüyorum. Tabii bu biraz da temenni içeriyor. Biz bu tahribatı kısa zamanda çözüme kavuşturmak istiyorsak omuz omuza olmamız gerekir. Yaşadıklarımızın telafisinin başka bir yolu yok. Aksi takdirde bu tahribatın bir çok esnafı, işletmeciyi tasfiye edeceğini görmek zor değil. Bunun için de belediyeden hükümete kadar bağlı olduğumuz bütün kurumlarda hazır aşı bulunmuşken şimdiden ticarete katkı sunacak bir projeksiyonla harekete geçilmesi gerekir. Yereldeki dinamiklerle bir planlama yapılması gerekir. Örneğin İzmir özelinde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulmuş olan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun en küçük esnaftan sanayiciye kadar pandemi sürecinde etkilenen sektörleri, çeşitli faaliyet gruplarına ayırarak, bunlara dönük tespitler yapılıp destekler sağlanmalı, varlıklarını sürdürmeleri yönünde destek olunmalı. Devletten neler bekleyeceğimizi de bilmemiz gerek. Direk nakit akışı sağlamayı konuşmadan önce, hizmet faaliyet alanlarının kullanımının kolaylaştırılması, devlet hizmetlerinde firmaların eşit gözetilmesi, yatırım yapmak için kolaylıkların sağlanması, pandemi sonrası ilk etapta beklenebilecek hususlardır.”