GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
8 Mart 2022 Salı 08:59

Eğitimciden korkutan uyarı: Öğrenci ölümleri artabilir!

Açık havada maske takma zorunluluğunun kaldırılması, aynı sınıfta iki çocuğun korona olması halinde o sınıfın karantinaya alınmasına artık gerek olmadığı yönündeki kararlar sonrası kontrolün tamamen ortadan kalktığını belirten Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, çok sayıda öğrencinin, öğretmenin sınıfa maskesiz girdiğini öne sürdü. Vayiç, velilerin çocuklarını belirti gösterdiği halde teste göndermediğini, öğrenci ölümlerinin artmasından endişe ettiklerini bildirdi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Sağlık Bakanlığı’nın 3 Mart’ta uygulamaya koyduğu kurallara göre, açık havada maske zorunluluğunun sona erdi, aynı sınıftan iki çocuğun korona testinin pozitif çıkması durumunda o sınıfın karantinaya alınmasına da gerek kalmadı. Ayrıca HES kodu sorgulaması da sonlandırıldı. Bu kurallar, eğitimcileri bir hayli tedirgin ediyor. Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, bu kuralların geçerli olduğu okul günlerinde yaşananları ve gelecekle ilgili kaygılarını Egedesonsöz’e anlattı.

OKUL İDARESİ DE BAKANLIK DA İPİN UCUNU BIRAKTI
Bakanlığın aldığı kararların fayda getirmeyeceğine inandığını belirten Başkan Şuayip Vayiç, “Görünen o ki, bakanlık, ne haliniz varsa, görün, demeye getirdi. Okul idareleri de tedbirleri tamamen bıraktı” dedi. Velilerin, korona belirtisi olsa dahi çocuğunu teste göndermediği iddiasında bulunan Başkan Vayiç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bundan sonra öğrencilerin pozitif vaka sayılarını, ancak aileler ya da okul idaresi mecburen çocuğunu teste gönderirse tespit edebileceğiz. Toplumsal bağışıklığın kapısını, okullarda hiçbir önlem almayarak açmaya çalışıyorlar, demiştim. Bu öngörümüzün ne kadar doğru olduğu, bakanlığın kararları açıklamasıyla anlaşıldı. Şimdi ipin ucunu tamamen bıraktılar. Eskiden kısmen de olsa bir önlem vardı. Mesela aynı sınıftan iki öğrenci korona olduğunda, o sınıf karantinaya alınırdı. Şimdi bu da yok.

Önceki hafta bir ilkokul öğrencisi evladımız koronadan hayatını yitirmişti. Bundan sonraki kontrolsüz süreçte daha çok öğrencimizin hayatını kaybedeceği endişesi içindeyiz. Son alınan karar, çocuk ölümlerini artırırsa, çok üzülürüz. Tüm toplumu kendi haline bıraktılar, ne haliniz varsa görün, eddiler. Okullardaki vaka sayıları, zaten artmıştı. Son kararla daha da artmaya devam ediyor. Çünkü veliler çocuklarını, korona belirtileri olduğu halde bile teste göndermek yerine, okula göndermemeyi tercih ediyor. İki üç gün evde dinlendiriyor, sonra çocuk pozitif mi, negatif mi bakmadan, anlamadan okula yolluyor.”

OKULLARDA MASKE TAKANLAR AZINLIKTA KALDI
Sendika olarak, şartlar zorlaşsa da öğrenci ve öğretmenlerin pozitiflik durumlarını daha yakından takip edeceklerini anlatan Eğitim Sen İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanın yeni kuralları açıkladığı günden bu yana test sayılarında 70 bin civarında azalma görüldü. Bu rakam bile korkutucudur.  Covid 19 hastalığını geçirmemiş öğretmeniniz kalmadı. Şimdi öğretmenlerimiz ikinci tur korona olmaya başladı. Ne acıdır ki öğretmenlerimiz, maske, mesafe, hatta hijyen kurallarının işlemediği ortamda ortalama 30 kişilik sınıflarda ders veriyorlar. Yüzlerinde maske, kendi karbondioksitlerini soluyarak ders anlatmaya çalışıyorlar. Zor oluyor tabii ki. O da maskeyi çıkarıyor. Okul idareleri de tedbirleri bıraktı tamamen. Kim maske takmış, kim  takmamış, kimsenin umurunda değil. Öğretmen derse maskesiz mi giriyor, öğrenci maskesiz mi derse giriyor, bakan, uyaran yok. Denetleme sıfır.  Kontrol ortadan kalktı. Okullarda maske takanlar azınlıkta kaldı. Oysa sınıfa maskesiz girmek diye bir şey yok. Havalandırmalar, zaten kötü. Kış şartlarını yaşıyoruz, haliyle pencereler de açılmıyor. Özetle ipin ucu kaçtı demiyorum, ipin ucu bırakıldı.”