GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ağustos 2024 Salı 15:11

Eğitim-Sen’den ‘ihale’ kararına tepki: Güvenlik sorununa neden olacak!

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan imzalı bildiride, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Atatürk Lisesi başta olmak üzere pek çok okulun bahçe, spor salonu, halı sahası, duvar ve ATM’sini kiralamasına karşı çıkıldı. Başkan Ceylan, “Bakanlık, okullarımızdan ve öğrencilerin alanlarından elini çekmeli. Okullar sizin rant alanlarınız değildir” çıkışında bulundu. Bu durumun, okullarda güvenlik sorununu artıracağı öne sürüldü

EGEDESONSÖZ - Milli Eğitim Bakanlığı’nın, okulların bahçe, spor salonu, halı saha, duvar ve ATM’lerini kiraya vermek için ihaleye çıkması, sendikanın da tepkisine yol açtı. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın otopark ve çeşitli bölümlerini kiralama ve gelecekte de satmayı düşünerek yanlış politikalarına devam ettiğini öne sürüldü. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

PARA KAZANMA HIRSIYLA GİRİLEN BU YOL YANLIŞTIR
“Okulların salon, bahçe ve duvarlarının kiraya verilmesi kabul edilecek bir durum değildir. Para kazanma hırsı ile girilen bu yol yanlıştır. Bakanlıklar buraları birer arpalık olarak görmekte. Eğitimde özelleştirmenin  sakıncalarını sık sık dile getirdik. Ama MEB buna kulaklarını tıkamıştır. Yapılacak ihalenin amacı nedir? Neden ihaleden kazanılan paralar bakanlıklar arasında pay ediliyor? Okulu sat – kirala, kazanılan parayı da okullara verme! Bu çok yanlıştır. Daha önce okul aile birlikleri tarafından işletilebilme uygulamasını iptal ettiler. Burada amaç okul gelirlerinin önünü kesmektir. O okulda çalışan emekçilere ve öğrencilere bir katkısı olmasın istiyorlar. Bakanlık bütçeden alması gereken payı zaten alıyor. Bunun yetersizliğinin sebeplerini tartışılabiliriz. Bakanlık bütçeyi yandaşa, vakıf ve tarikatlara aktarmayı bırakmalı. Okullarda laik, parasız, demokratik ve kamusal eğitimi vermelidir.”

OKULLARI BİRER TİCARETHANE OLARAK GÖRÜYORLAR
“Fakat okulları birer ticarethane olarak görmek çok tuhaftır. Geleceğimiz olan çocukların eğitim ortamını daha iyileştirmek gerekirken okulun spor salonunu, halı sahasını, bahçesini, duvarını kiraya bilmediğimiz birilerine vermek, başta güvenlik olmak üzere birçok sorunun çıkmasına sebep olacaktır. Kiralayan kişiler para hırsıyla okullarımıza verecekleri zararı kim karşılayacak?  Öğretmen ve öğrencilerin güvenliğini kim sağlayacak? Denetimlerini kimler, nasıl yapacak? Tüm bunlara acil cevap bekliyoruz. Bunun sonu nereye kadar gidecektir? Bu merkezi okullarımızın geleceğinden şüpheliyiz. Ya satılırsa? Bu yanlıştan bir önce dönülmeli. Bakanlık, okullarımızdan ve öğrencilerin alanlarından elini çekmeli. Tasarruf tedbirleri kapsamında paraya ihtiyacınız olabilir. Bunun sebebi biz eğitim emekçileri ve yoksul halk çocukları değildir. Siyasi iktidar kamusal eğitimi vermek zorundadır. Okullar sizin rant alanlarınız değildir.”