GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Nisan 2016 Perşembe 09:26

EGİAD ile tarihi çarşıya genç bakış

EGİAD Parlak Fikirler Atölyesi, gençlerin gözüyle “Kemeraltı” başlıklı bir proje yarışması düzenledi. Yarışma ile yüzlerce yıllık geçmişi olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yerli ve yabancı turistler için yeniden çekim merkezi haline gelmesi, alışveriş potansiyelinin artırılmasını hedefleniyor.

EGİAD, tüm öğrencileri yarışmaya davet ettiğini belirtirken, İzmir’de bulunan, 15-30 yaş arası lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bireysel veya ekip olarak katılabildiği yarışmada son başvuru tarihi 6 Mayıs olarak belirlendi. Proje Ödül Töreni ise 23 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Yarışmada dereceye girenlerden birinci 3 bin TL, ikinci 2 bin TL, üçüncü ise bin TL proje ödülü alacak.

Yarışmaya katılım için proje fikirlerinin; fikir@egiadbiz.com mail adresine iletilmesi gerektiğini belirten EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, şu ana kadar duyuru amaçlı İzmir okullarına 100’ün üzerinde afiş asıldığını belirtti. Gençlerin projeye gösterdikleri ilgiden son derece memnun olduklarını dile getiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, 12 lise ve 9 üniversiteden birçok gencin Kemeraltı’na ilişkin birçok yeni fikri ve projesi olduğunu ifade etti. Gençlerle sürekli ilişki halinde olduklarını, onların fikir ve önerilerine açık olduklarını dile getiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, bu yüzden de gençlik projelerinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Gençlerin sesi olmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Kaya, İzmir’deki 150 bin lise, lisans ve yüksek lisans öğrencisinin fikirlerini yakalamayı hedeflediklerini kaydetti.



KEMERALTI'NA GENÇ BAKIŞ
EGİAD Kent Raporları Projesi kapsamında ise daha önce geniş kapsamlı bir ‘Kemeraltı Raporu’ hazırladıklarını hatırlatan EGİAD Başkanı Seda Kaya, “Mimarlardan, kent planlamacılarından, işletmecilerden oluşan geniş bir araştırma ekibi ile bölgenin tarihçesi ve gelişimi incelenmişti. Daha sonra bölgede işyeri olanlar ve Kemeraltı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarında görev yapan kişilerce bir çalıştay da gerçekleştirilmişti. Bu noktada temel amacımız, bir sivil toplum kuruluşu duyarlılığı ile Kemeraltı gibi bir değere yeniden dikkati çekmek, karar vericilere önerilerde bulunmaktı.  Ayrıca, yerel yönetim, Kemeraltı esnafı, meslek kuruluşları ve özel girişimlerin birlikteliği ile gerçekleştirilecek kısa ve orta vadeli eylem planları yoluyla, bölgenin yeniden, İzmir’de yaşayanların, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir kentsel çekim noktası olarak geliştirilmesi amaçlanmıştı. Şimdi de bu noktadan hareketle, EGİAD BIZ Projemiz ve Kemeraltı Proje Yarışmamızla; bölgeye bir de gençlerimizin gözlerinden, fikirlerinden bakmak istedik. Geçmiş nesillere oranla dünyayla daha fazla entegre, geleceğimizi temsil eden gençlerimizin gözünden Kemeraltı’na yeni bir perspektiften bakacağız. Çok güzel ve ilginç projeler çıkacağına inanıyoruz. Yarışmaya tüm öğrencilerimizi davet ediyoruz.” dedi. 

EGİAD Parlak Fikirler Atölyesi (BIZ) Projesi Nedir?
Geçtiğimiz aylarda EGİAD Parlak Fikirler Atölyesi’ni (BIZ - BRIGHT IDEAS ZONE) oluşturan EGİAD, gençlerin fikirlerini öğrenerek, onların bakış açısından kente ve topluma ilişkin yeni projeleri dinlemeye hazırlanıyor.  Türkiye’nin en büyük Think Thank’ini (düşünce kuruluşu) olan EGİAD Parlak Fikirler Atölyesi (BIZ), hayata geçirildikten itibaren potansiyel 150 bin genç üniversitelinin fikrine ve projesine imkân tanımış oluyor. Parlak fikirlerin gençlerden çıkacağına inanan EGİAD, bu kapsamda İzmir’deki 9 üniversite ile işbirliği protokolü yaptı. Bu proje ile İzmir ve bölge üniversitelerinden lisans ve lisansüstü öğrenciler başta olmak üzere parlak fikri olan herkesin öneri ve projelerinin dinlenmesi imkânını tanıyan EGİAD BIZ (BRIGHT IDEAS ZONE) ile çeşitli alanlarda kente genç bir bakışı açısı kazandırılmış olacak. İlk aşamada Kemeraltı Fikir ve Proje Yarışması düzenleyen EGİAD, gelecek dönemlerde kadına şiddeti önleyici veya çevre gibi temalarda proje yarışmaları yapmayı planlamakta. Projelerde, katılımcılık, sivil toplum kurumlarına katkı, çevreye duyarlılık, EGİAD misyon ve vizyonuna uygunluk, toplumsal değer yaratma,  toplumun genelini kapsaması gibi kriterler belirleyici unsuru oluşturmakta.