GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
15 Haziran 2021 Salı 09:38

Egeli üreticiden kuraklık çözümü: Pamuk gitti, ayçiçeği geldi

Bu yıl 750 bin ton civarında lif pamuk rekoltesi beklendiğini belirten Başkan Bertan Balçık, "Şanlıurfa'da pamuk ekim alanlarında yüzde 50 artış var, ancak kuraklığın yaşandığı yerlerde daralma oldu. Ege'de de bir miktar azalma yaşandı. Çünkü su sorunu yaşayan üretici, buğdaydan sonra, su istemeyen ayçiçeğine yönelerek doğru iş yaptı" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de son yıllarda değişkenlik gösteren lif pamuk üretiminde bu yılki tablonun nasıl olacağı, merak konusu. Önceki sezon 814 bin ton olan pamuk rekoltesi, geçen sezon 600-650 bin tonda kalırken, bu sezon 750 bin ton civarında bekleniyor. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, bilinçli üreticilerin, kuraklığın olduğu yerlerde buğdaydan sonra suya ihtiyaç duymayan ayçiçeğine yöneldiğini bildirdi.

GEÇEN YIL BEKLENTİLERİN ALTINDA KALMIŞTI
Geçen yıl 1 milyon ton rekolte beklenirken, üretimin tahminlerin çok altında kalmasının en önemli sebebinin kuraklık olduğunu belirten Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, "Bu yıl 750 bin ton hedefine ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Mahsul ekimi yeni yapıldı. Ekim alanlarını biliyoruz. Bu yıl, geçen yıla göre 100-125 bin ton daha fazla pamuk üretimi olacağını tahmin ediyoruz" dedi. Ege'de pamuk ekim alanları azalırken, Güneydoğu'da artış gözlendiğine dikkat çeken Başkan Balçık, şu değerlendirmelerde bulundu:

NE KADAR SU, O KADAR PAMUK
"Örneğin Şanlıurfa'da pamuk üretim alanlarında yüzde 50'lik artış yaşandı. Ancak Türkiye genelinde ve Ege'de, kuraklığın, susuzluğun olduğu ovalarda üreticiler, kendi tedbirlerini aldı. Buralardaki çiftçilerimiz kışın buğday ekti, arkasından ayçiçeği ekti. Böylece çiftçi kuraklıktan etkilenmemiş olacak. Hem kuraklığın etkilerini en aza indirecek, hem de pamuk dışındaki ürünlerle yaşamını sürdürecek. Yazın pamuk ekseydi eğer, suya ihtiyaç olacaktı. Malum, sulama suyunda inanılmaz bir sıkıntı yaşanıyor. Üretici, ayçiçeğine yönelen çiftçi, yaz mahsulü olarak ayçiçeği üretiminde suya ihtiyaç duymayacak. Üreticilerimiz artık bilinçli üretim yapıyor. Pamuk eken hiç mi yok? Elbette var. Suyun az olduğu yerlerde pamuk üretimi de buna paralel azaldı."

DESTEK PRİMİ EN AZ 150 KURUŞ OLMALI
Pamukta destek priminin en az 150 kuruş olması gerektiğinin altını çizen Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, maliyet artışlarının çiftçinin belini büktüğünü söyledi. Balçık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl dek primi 1,10 kuruştu. Bugün yaşadığımız maliyet artışlarını göz önünde tutarsak, en az 150 kuruş olmalı. Pamuk ekibi daha yapıldı. Maliyet unsurları yeni yeni ortaya çıkıyor. Temmuz ayında maliyet çalışması yapacağız, ona göre projeksiyon oluşur ve prim talebimizi bakanlığa bildiririz. Serbest piyasada oluşabilecek mahsul fiyatını tahmin edeceğiz, ona göre maliyeti ortaya koyacağız. Kazançta eksiklik varsa, prim talebimiz olacak. Her halükarda primin 150 kuruştan az olmaması gerekiyor"