GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Nisan 2017 Salı 12:44

Egeli Balıkçılar umduğunu bulamadı, dümeni o ülkeye kırdı

Balık sezonunun kapanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Egeli balıkçıların başkanı Mehmet Aksoy, sardalya avından umduklarını bulamadıklarını ve bunun fiyatlara yansıdığını söyledi. Aksoy, “Umduğumuzu bulamayınca 10 tekneyi Moritanya’ya yönlendirdik” dedi.
Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ- 15 Nisan’da balık avı yasağı başlarken 1 Eylül’de “vira bismillah” diyen Egeli balıkçılar, zorlu bir sezonu geride bıraktı.

Av yasağının ardından geride bırakılan dönemi İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

GÜNLÜK 150-200 TON SARDALYA YERİNE 15-20 TON TUTABİLDİK 
Önceki sezona göre kötü bir sezon geçirdiklerini belirten Mehmet Aksoy, Türkiye genelinde eylül-ekim döneminde sadece palamutta istenilen verimin alındığını, sonraki ayların olumsuz geçtiğini söyledi. Aksoy, “hamsimiz bu yıl olmadı. Hamsi olmayınca denizde bereket olmuyor. Hamsi diğer ürünler gibi değil. Halkın tüketimi sebebiyle sezona yayılanj bir ürün. Ancak hamsi bizim için büyük hayal kırıklığı oldu” dedi.
Ege’de sardalyanın hamsi ile aynı kaderi yaşadığını belirten Aksoy, “Bu sene Ege’de sardalya zayıftı. Sardalya zayıf olduğu için sezonumuz otomatikman kötü geçti. Günde 150-200 ton sardalya tutmayı hedeflerken bu rakam 15-20 tonda kaldı. Bu da yıl boyu sardalya fiyatlarının yüksek kalmasına neden oldu. Fiyatların yüksekliği vatandaşları farklı alternatiflere sevk etti. Bu da balık tüketimini azalttı. Çipura ve levrek ise halen istenilen düzeyde rağbet görmüyor” dedi.



SARDALYA ÇIKMAYINCA 3 BİN 200 MİL ÖTEDE AV!
Verimsiz dönem nedeniyle 10 teknelerini dünyanın önemli balıkçılık bölgelerinden olan Moritanya’daki avlanma bölgelerine göndermek zorunda kaldıklarını söyleyen Aksoy, “Ege’de orkinos fazlalığı sardalyayı vuruyor. Orkinos, sardalyayı tüketiyor. Bu da sardalyadan elde edilecek verimi düşürüyor. Aynı şekilde Karadeniz’de yunus, hamsi ile besleniyor. Sezon içinde orkinosu mutlaka halka uygun fiyatla sunmalıyız. Bu sene hamsi ve sardalya olsaydı teknelerimizi Moritanya’ya yönlendirmezdik” dedi.

GÜNÜBİRLİK BALIK YENMİYOR
Önümüzdeki sezondan umutlu olduklarını ve Türkiye’de balıkçılığın gelişmesi için sürdürülebilir adımların atılması gerektiğini vurgulayan Mehmet Aksoy, şunları söyledi: “Balıkçılıkta sıkıntılı bir dönem başlıyor. Balığın işlenmesiyle ilgili zincir oluşturmada sorunlar devam ediyor. Av yasağından sonra da balığı piyasaya sunacak politikalar geliştirmek gerekiyor. Sürdürülebilirliği sağlayalım, balığı uzun vadeye yayalım. Artık günü birlik balık yemiyoruz. İzmir, balık tüketme konusunda istenilen düzeyde değil. İzmir’de balık hafta sonu’ yenir gibi bir algı var. Balık her dönemde, özellikle mevsiminde günlük olarak tüketilmeli”