GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Nisan 2016 Salı 09:55

Egeli balıkçılar isyanda: Kimse ‘balık yiyin’ demiyor!

Sezonu beklentinin altında kapatmaya hazırlanan Egeli balıkçıların başkanı Mehmet Aksoy İzmirlilerin balık tüketiminde sınıfta kaldığını söyledi. Aksoy, balık tüketiminin teşviki ve sürdürülebilirliği için bakanlığa üniversitelere çağrı yaptı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Egeli balıkçılar balık sezonunu kapatmaya hazırlanıyor. 1 Eylül’de ‘Vira Bismillah’ diyen balıkçılar, 8 aylık dönemde gerek Suriyeli mülteci geçişleri gerekse sektörel sorunlar nedeniyle zorlu bir dönemi geride bıraktı.

15 Nisan tarihi itibariyle başlayacak av yasağı öncesi geride bırakılan dönemi İzmir Deniz Ürünleri Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

BALIKÇILAR YASA DIŞI GEÇİŞLERDE BİLİNÇLENDİ
Sezona başlarken Ege Deniz’inde yaşanan mülteci ölümleri ve yasadışı geçişler nedeniyle tedirginliklerini dile getiren Gırgır Balıkçıları Başkanı Aksoy, sorun ile ilgili balıkçıların bilinçlendirme çalışmalarının sonuç verdiğini söyledi. Aksoy, “Biz bu sene balıkçıların para karşılığında yasa dışı geçiş yapmaması konusunda ciddi bir şekilde bilinçlendirme yaptık. Bu gerçekten sonuç verdi. Birkaç tekne dışında balıkçılar yasa dışı geçişe ortak olmadı. Ama yine de buna rağmen ucuz botlarla geçmeye çalışan ve batan mültecilerin kurtarılmasına yardımcı olduk. Bu geçişlerin de giderek azalacağını görüyoruz” dedi.

BALIĞIN KASASI 20 TL YİYEN YOK
Önceki yıllara göre kötü bir sezon geçirdiklerini ifade eden Mehmet Aksoy, İzmirlilerin balığa ilgisinin son dönemde giderek azaldığını söyledi. Aksoy, “İyi geçen bir sezon olmadı. Özellikle son bir ay çok daha zor geçiyor. Balıkta satış yok. Son bir aydır bir hareket yok. Balık satış yerleri bomboş. Vatandaş kışın yediği balığı yemiyor. Hamsinin kasası 20 TL, sardalyenin kasası 20 TL alan yok. 3 gün sonra balık yasağı gelecek. O zaman fiyatlar üç katına çıkacak. Ama vatandaşta rağbet yok. Ege gibi, İzmir gibi bir yerde balık yenmiyor” şeklinde konuştu. 

ARTIK GÜNÜ BİRLİK BALIK YENMİYOR
Türkiye’de balıkçılığın gelişmesi için sürdürülebilir adımların atılmaması ve pazarlama politikalarının yoksunluğuna dikkat çeken Aksoy, gerek balıkçıların, gerekse devlerin adım atması gerektiğini söyleyerek, “Balıkçılıkta sıkıntılı döneme giriyoruz. Balığın işlenmesiyle ilgili hala bir zincir yok. Av yasağından sonra da balıklar piyasaya sunulmalı. Bizde balıklar endüstrileşmeden tezgâha çıkıyor. Sonra 3 günlük balık diye satılmıyor. Devletin balıkçılıkla ilgili hiçbir politikası yok. Sürdürülebilirliği sağlayalım, balığı uzun vadeye yayalım. Artık günü birlik balık yemiyoruz” ifadelerini kullandı.

TELEVİZYONDA KİMSE ‘BALIK YİYİN’ DEMİYOR
Televizyon başta olmak üzere medyada yayınlanan sağlık programlarıyla vatandaşın yanlış yönlendirildiğini dile getiren Aksoy, üzerinde katkı maddesi bulunmayan en sağlıklı besinlerden birinin balık olmasına rağmen alışkanlığın olmamasına isyan etti.

Mehmet Aksoy, “Balık en doğal yiyeceğimiz. Millete neler yedirdiğimiz belli. Televizyon programlarında uzman olduğunu söylerlerden biri çıkıyor sakatat yiyin diyor. Başka kanalda diğeri çıkıyor sakatat yemeyin ot yiyin diyor. Ama kimse balık yiyin demiyor. Üniversitelerde, medyada hiçbir bilim adamı, Tarım Bakanlığı balık yenmelidir demiyor. Sardalye Ege Bölgesi’nden çıkan en kıymetli, en sağlıklı balık biri de çıksın ‘çocuklarınıza balık yedirin’ desin” dedi.

ÇOCUĞA ÇİKOLATA DEĞİL BALIK ALIN
Mehmet Aksoy, “Biz balığın tanıtılması, teşvik edilmesiyle ilgili Ege Üniversitesi ile görüşme yaptık. ‘Çocukların gelişmesinde balık yemenin önemi anlatılsın’ dedik. Bunun ile ilgili ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tanıtımlarla vatandaşları bilinçlendirsin’ dedik. Ama bununla ilgili bir adım göremedik. Vatandaş ondan sonra çıkıyor ‘balık pahalı’ diyor. Bir tane çocuğa çikolata alıyorsun 5 TL. Hamsinin sardalyenin kilosu da 5 TL. Ama bu konuda özellikle bizim bölgemizde, İzmir’de bir bilinç yok. ‘İzmir’de balık hafta sonu’ yenir gibi bir algı var. Balık her dönemde, özellikle mevsiminde günlük tüketilebilir” diye konuştu.