GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Şubat 2020 Çarşamba 10:45

Egedesonsöz ayrıntılara ulaştı: Çeşme'deki dev projede neler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Urla ve Çeşme ilçelerini kapsayan Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi’nin ayrıntıları ortaya çıktı. Tamamı 9 bin 574 hektarlık bölgede golf sahaları, termal tesisler, müze, tema parklar, film stüdyoları ve agro-doğa turizm alanları olacak.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından Çeşme ve Urla’da kamulaştırılan alanlar üzerinde yapılması planlanan “Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi”nin ayrıntıları netleşti. Projenin ortay çıkmasının ardından birçok kişinin hakkında açıklama yaptığı Çeşme ve Urla’daki kamulaştırılan araziler ayrıca tartışmalara neden olmuştu.

- BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN PROJE YORUMU: OLUMLU BULDUM AMA...

- KÖYLÜLER TEDİRGİN OLMUŞTU: O ARAZİLER KAMULAŞTIRMADAN ÇIKTI!

- AVUKAT MERCAN’DAN FLAŞ ÇEŞME PROJESİ ÇIKIŞI: ÜÇ KÖY ELDEN GİDECEK!

Egedesonsöz’ün ulaştığı dev projenin tamamının kamu alanında yapılması öngörülüyor. Toplam 9 bin 574 hektar büyüklüğündeki turizm alanında turizm amaçlı kullanılacak 190 hektarlık bir kısmın kamulaştırılması düşünülüyor.

Proje, “otobanın alt tarafı” ve “otobanın üst tarafı” olarak iki bölüme ayrılırken üst tarafta turizm hizmet alanları (personel lojmanları, teknik ve sosyal altyapı alanları, sağlık alanları gibi kullanımlar planlanıyor.  Alt tarafta ise, büyük bölümü turizm amaçlı kullanım öngörülürken içinde agro turizm, doğa turizm alanları için 150 hektarlık alanın ayrılması dikkat çekiyor. Bu alanların kamulaştırılmasından vazgeçilirken kamulaştırılmaya ihtiyaç duyulmayan alan miktarı ise 58 hektarda kalıyor.

Projede turizm tesislerinin denize sıfır kesinlikle planlanmayacağının altı da çizildi. Sahil alanlarında geniş bir bandın genel kullanıma açık hale getirileceği ifade edildi.

“Sezon Kısa” sloganının vurgulandığı projede 2,5 aylık süreye sıkışmış Çeşme turizminin bu proje ile daha geniş zamana yayılmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

İMAR DURUMU NASIL OLACAK?
Projede nelerin yapılacağı ayrıntılı olarak ifade edilirken imar durumu ve mimarı yapısı da netleşti. Düşük yoğunluklu, yatay mimarinin uygulanacağı alanda zemin+2 kat imar durumu olacak. Doğaya saygılı, doğa dostu bir turizm ortamı yaratılacak. Proje kapsamında en az 100 bin yabancı dil bilen kişi istihdam edilecek. Projenin etkisi, Aydın, Kuşadası, Pamucak, Didim ve Ege’nin içlerine kadar gidecek. Proje kapsamında Çeşme Belediyesi ve bölgedeki STK’ların da görüşleri alınacak.

İŞTE YAPILACAKLAR
Bölgede 12 aylık turizmin yapılacağı yeni proje kapsamında Çeşme ve Urla sınırlarına dahil olan söz konusu alanda şunlar yapılacak:

-20 adet Golf Sahası,

-Nitelikli Spor Tesisleri (Olimpik Sporları İçerecek niteliklerde)

-Spor Türlerine ait (Futbol vb.) Turnuvaların Yapılmasına Uygun Nitelik ve Adette Spor Alanlarına Sahip Merkez Termal Merkez ve Sağlık Turizmine Yönelik Özelleşmiş Turizm Tesisleri

-Geniş Kitleler için Cazibe Merkezi Oluşturacak Kongre, Fuar ve Etkinlik Merkezi

-Opera, Bale, Tiyatro vb. Sahne Sanatları ve Güzel Sanatlar için İhtiyaç Duyulan Özelliklere Sahip Kültür ve Sanat Merkezleri ve Özel Galeri, Sergi Salonları

-Ege’nin En Büyük Müzesi

-Agro Turizm Alanı

-Doğa Turizmi Alanı

-Ekstrem, Macera ve Doğa Sporları (Trekking, Bisiklet vb.) için Uygun Alan ve Parkurlar, Veledrom

-Tema-park ve Plato Alanları (Film Stüdyosu)

-Turizm Teknik Meslek Liseleri

-Sağlık merkezleri ve Hastane gibi Sosyal Donatılar