GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Nisan 2016 Çarşamba 14:14

Ege Zeytin Birliği’nde şok istifa!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Mali Genel Kurulu’nda Başkan Renklidağ, sürpriz kararla istifa etti. Renklidağ, ihracat sektör bileşenlerindeki anlaşmazlığa gönderme yaparak “Eğer masa başında otursaydık ihracatımız 20 ton olurdu” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) bağlı 12 birliğin genel kurul sürecinde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2015 yılı Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi.

RENKLİDAĞ VEDA ETTİ
Genel Kurul’da ilk söz alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ sürpriz bir kararla görevden ayrılacağını açıkladı. Renklidağ, “Göreve geleli 2 yıl oldu. Biz göreve gelirken bir ilke imza attık. 25 yıldır değişmeyen yönetim anlayışını değiştirerek bir ilke imza attık. Görevi bırakırken de yine bir ilke imza atarak bırakacağım. Son 3 aydır eşimin rahatsızlığı nedeniyle görevimi yerine getiremiyorum. Burada görev yapmak çok onurlu bir görev ama bunu layığı ile yerine getirmek gerekir” sözleriyle veda etti.

SAVAŞARAK DEĞİL MASA BAŞINDA
Başkan sıfatıyla son konuşmasını gerçekleştiren Renklidağ, Türkiye’de düşen zeytin ve zeytinyağı ihracatı üzerinde durdu. Zeytin fiyatlarının belirlenmesinde Tariş, Marmara Birlik, Ege Birlik gibi kuruluşlar ve ihracatçıların bir araya gelmesi için çalıştıklarını ifade eden Renklidağ, “Biz yönetime geldiğimizden beri yönetim anlayışını değiştirdik. Dedik ki biz kimse ile basın üzerinden tartışmayacağız. İnsanlar birbirlerine karşı savaş açıyorlar. Sonra aynı masanın etrafında zafer edasıyla anlaşma imzalıyorlar. ‘Biz savaşmadan masaya oturup çözüm aramanın çaresini arayacağız’ dedik. Biz sektörü hep masa etrafında tartıştık. Bizim için önemli olan ihracat. Bunun için çalıştık, bakanlıklarla görüşmeler yaptık. Zeytinin fiyatı Mısır’da 1 TL, Tunus’ta 1 TL, İspanya’da 2 TL iken Türkiye’de 4 buçuk TL olduğu sürece; sızma yağın litresi Mısır’da 6 TL, Tunus’ta 7 TL İspanya’da  10 TL iken Türkiye’de 16 TL olduğu sürece bu rakamların artması çok zor” diye konuştu.

EĞER OTURUP KONUŞSAYDIK 20 TONU BULURDUK
Türkiye’de hammadde sorununa ve fiyat dengesizliği hakkında konuşan Renklidağ, “Ham madde fiyatı böyle olunca ihracat yapmak mümkün değil. Eskiden sektör kendi arasında hasım gibi görüyordu. En azından hasım anlayışından kurtulduk. Bizim atmış olduğumuz adımlardan sonra sektörün çok iyi bir araştırma yapması lazım. Sezon başında zeytinyağının litresini 16 TL olarak açıkladılar. Şu an Aydın’da 9 TL. Sektör kaybetti. Ben iki fiyata da karşıyım. Sektörün oturup konuşarak sorunları aşması gerekiyor. Yeni gelecek başkan, gelmiş olduğumuz noktanın sebeplerini araştırsın. Yoksa bunun dışında bakanlıklarda her türlü  görüşmeyi yaptık. Eğer biz hepimiz bir araya gelip bunları tartışsaydık, sezon başında 12 lira deseydik, ihracat rakamları 3.9 ton yerine 20 tonu bulurdu” dedi.

Genel Kurul’un ardından 2015 yılı sürecinde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne bağlı ambalajlı zeytin ve ambalajlı zeytinyağında en fazla ihracat yapan 10 firmaya ödül verildi.