GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Mayıs 2016 Çarşamba 12:31

Ege Üniversitesi'nde 'turnike' gerginliği: 15 gözaltı

Öğrenci kolektifleri turnike sistemini protesto için 2 aşamalı eylem yaptı. Metro çıkışındaki turnikelere halat gerilip çekerek yıkma denemesi 15 gözaltıya sonuçlandı.

Can KAPLAN/EGEDESONSÖZ – Ege Üniversitesi’nde 20 Şubat 2015 tarihinde çıkan öğrenci kavgası Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun öldürülmesiyle sonlanmış, korkunç olay köklü eğitim kurumunu, kenti ve ülkeyi yasa boğmuştu.

Fırat Çakıroğlu cinayetiyle ilgili yargı süreci devam ederken, Ege Üniversitesi’nde yeni öğretim yılı geniş güvenlik önlemleriyle açılmıştı.

Kampüsün tüm ana giriş kapılarına turnike sistemi getirilmiş, öğrenciler detaylı aramaların ardından içeri alınmaya başlanmıştı.

Ege Üniversite ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Kolektifleri bugün bu uygulamayı protesto etmek için bir araya geldi.

‘Turnikeleri yıkıyoruz’ eylemi iki aşamalı olarak düzenlenirken, metro çıkışında yapılan protesto gerginliklere neden oldu ve 15 öğrencinin gözaltına alınmasıyla sonlandı.

Kolektifler önce Yabancı Diller Yüksek Okulu turnikeleri önünde toplandı. Burada bulunan turnikeler bez ve suyla yıkadı! Grup ardından metro çıkışındaki girişe yöneldi. ‘Asıl eylem’ burada gerçekleşti.

Öğrenci grubu turnikelere halat bağlayarak çekip yıkmaya çalıştı. Eyleme polis müdahale etti ve 15 öğrenci gözaltına alındı. Polis yakaladığı öğrencileri yatırıp ters kelepçe taktı. Kargatulumba polis otobüslerine götürülen öğrencilerin, "Nefes alamıyoruz. Boğazımı çok sıktın. Kolum kırılıyor. Burnumdan kan geldi" diye bağırdıkları duyuldu.

HAPİSHANE YAPMIŞLAR!
Kolektifler eylem açıklamasında, “Ege Üniversitesi Öğrencilerine büyük bir baskı uygulanıyor.  Öğrencilerin güvenliği adı altında üniversiteler büyük bir baskı altında tutulmakta. Bütün demokratik hakları elinden alınmaktadır. Hepinizi halatımızın ucuna davet ediyoruz arkadaşlar. Bugün Ege Üniversitesi'nde turnikeleri yıkıyoruz sizleri de buraya bekliyoruz. Buradaki turnikeler birgün yıkılacak, demokratik haklarımız için buradayız. Birlik olmazsak üniversitelerdeki baskıları yıkamayız. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden geliyoruz,  böyle bir hapishane görmedik. Ege Üniversitesi rektörlüğünü kutluyoruz. Müthiş bir hapishane yapmışlar” ifadelerini kullandı.