GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Şubat 2016 Perşembe 11:41

Ege tütünü kan kaybediyor!

Egeli tütüncüler üretimdeki düşüş ve rekabet koşulları nedeniyle zor günler yaşıyor. İzmir’de 110 bin ton civarında olan tütün üretimi bu sene 41 bin tona geriledi. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Gülümser’den bakanlığa çağrı geldi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Dünyanın en kaliteli ürünleri arasında gösterilen Ege tütünü zor günler geçiriyor.

Bölgede üreticiler düşen rekolte ve rekabet koşulları nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

KAN KAYBI ARTTI
2000’li yılların başında Ege’de 300 bin üretici 110 bin ton, bu rakamlar zaman içerisinde yarıya indi. Tütün üretimindeki kan kaybı bu sene de devam etti.

Yeni sezon için gerçekleştirilen rekolte tahminlerinde Türkiye’de geçtiğimiz sezon 68 bin ton olan tütün üretimi, bu sezon 60 bin ton civarına düştü. İzmir’de ise geçen sezon 48 ton olan üretim, bu sezon 41 tona geriledi.

SİPARİŞLER AZALDI
Egeli tütüncüler, düşük üretimle birlikte, zor rekabet koşullarıyla karşı karşıya kaldı. Sigara üretimi yapan dünyaca ünlü firmalar, rakip ülkelerin piyasada etkilerini arttırmaları nedeniyle yoğun olarak Ege’den yaptıkları alımlarda indirime gitti. Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Turan Gülümser, bu sene gerçekleşen siparişlerde düşüş yaşandığını söyledi.

BAKANLIĞIN DEVREYE GİRMESİ LAZIM
Sektör hakkında açıklama yapan Yaşar Turan Gülümser, rakip ülkelere karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın devreye girmesi gerektiğini söyledi. Gülümser, “Siparişlerde bu sene düşüş var. Firmalar yaptıkları siparişlerde indirime gitti. Muhtemelen fiyatlar kendilerine artık pahalı geliyor. Tütün piyasasında Türkiye’nin Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, İtalya gibi ülkeler, hükümetler aracılığı ile firmaları zorluyor.  Anlaşmalar sağlanıyor. Son olarak İtalya’da Avrupa’nın önemli üreticileriyle milyar Euro anlaşma yapıldı. Türkiye’de de Tarım Bakanlığı’nın devreye girmesi lazım” şeklinde konuştu.