GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Kasım 2016 Perşembe 11:29

Ege sanayinin can damarı otomotivde Avrupa sorunu

Avrupa’nın önde gelen otomotiv firmaları, Ege Bölgesi’nin önde gelen ihracat payı yan sanayi siparişlerini durdurma kararı aldı. Yaşanan krizin politik olduğunu söyleyen EBSO Meclis üyesi Süha Kahraman, hükümete çağrı yaptı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi’nin önde gelen ihracat sektörü otomotiv yan sanayinde Avrupa krizi yaşanıyor.

İzmir’de de önemli bir paya sahip olan otomotiv yan sanayi sektörü, ihracatta kriz sinyalleri veriyor.

Sektörde pazar payının en yüksek olduğu Avrupa ülkeleri, Türkiye’ye karşı 15 Temmuz darbe girişimi sonrası artan güvensizlik algısı nedeniyle önümüzdeki dönem siparişleri için Türkiye’yi liste dışı bırakma kararı aldı.

İzmir başta olmak üzere yan sanayide lider Ege Bölgesi’nin en büyük ihracat payına sahip Avrupa ülkelerinin bu kararı sektörde şok etkisi yaptı.

POLİTİK NEDENLERLE SİPARİŞ YOK
Sektörde yaşanan krizi Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)  Otomotiv Yan Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Süha Kahraman, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Otomotiv yan sanayindeki ihracat sorunu hakkında konuşan Süha Kahraman, “Otomotiv yan sanayinde projeler 3 veya 5 seneliktir. Biz bu sene projelerde yabancıların gelmemesinden dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Firmalar yeni verilecek siparişlerde kendilerinin söylediğine göre Türkiye’ye karşı politik olarak bu senenin dışında proje verilmeyeceği konuşuluyor” dedi.

YÜZDE 70 İHRACAT PAYI
Yaşanan ihracat krizinin önlem alınmaması halinde sektörde ağır yaralar açacağını söyleyen Kahraman, ”Avrupa ülkelerinden siparişlerin gelmemesi halinde sektörde ciddi sıkıntılar başlar.  Bu karar da bu seneden sonra ihracatımızı azaltacaktır. Konuyla ilgili düzenlediğimiz toplantılarda ve fuarlarda çıkan sonuç budur. Otomotiv yan sanayinin ihracatı, ithalatından daha fazla. Bu ihracatlar yüzde 60 – 70 oranında Avrupa’ya yapılıyor. Avrupa’daki daralma ve bize göre bir sınır çizmeleri durumunda bizim ihracatımızı etkiler” şeklinde konuştu.  

OTOMOTİVİN 4 DEV ÜLKESİ
Yapılan görüşmelerde otomotiv sektörünün dev firmalarının yer aldığı ülkelerde sorun yaşandığını söyleyen Kahraman, ”Şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya’da üretim yapan firmaların müdürlerinin söylediği şeyler, önümüzdeki sene yapılacak projelere Türklerin alınmayacağı yönünde.  İspanya’da bunu görmedik” diye konuştu.  

İPTALİN NEDENİ POLİTİK NEDENLER
Alınan kararın politik olduğunu söyleyen Süha Kahraman, ”Bu karar bugün politiktir.  Bu önceki sene Rusya ile vardı, şimdi düzeldi.  Umarız bu politika da ilerleyen süreçte düzelir. Düzelmezse çok büyük sıkıntı olacak. Ama politik olarak bir sorun var. Özellikle bombaların olması çok büyük etki. Yabancı profesyoneller gelmiyor. Ama ülkeler ile Türkiye arasında politik olarak da problemler var. Burada hükümetimizin kendini daha iyi tanıtması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ
Kararın sektöre yapacağı etkileri söyleyen Kahraman, “Bizim yan sanayimiz güçlü bir sanayi Avrupa pazarının azalması şeklinde çözüm olarak başka ülkelere yönelir. Ama karlar düşer. Karların düşmesiyle birlikte işten çıkarmalar başla, firmalar küçülmeye gider. Hepimiz aynı gemideyiz. İş yerimiz burada ekmek yiyoruz. Bunların yaşanmaması için hükümetimizin bir an önce devreye girmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

RUSYA’DAN GİDEN MÜŞTERİYİ GERİ GETİREMİYORUZ
Türkiye’ye alternatif olarak firmaların Uzak Doğu pazarına yönelebileceklerini söyleyen Kahraman, “Bu firmaların Türkiye’den uzaklaşılması halinde Tayvan, Hindistan gibi ülkelere yöneleceklerdir. Giden müşterileri geri getirmek zor oluyor. Türkiye ile Rusya arasındaki krizde bizim müşterilerimiz Çinli firmalarla anlaşma yaptı. Rusya ilişkileri düzeldi. Ama şimdi o firmaları kazanmakta zorluk çekiyoruz” dedi.