GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
26 Kasım 2018 Pazartesi 09:33

Ege'nin tarih kenti batıyor!

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Didim'deki Milet Antik Kenti'nde yer alan 2 bin yıllık Apollon Tapınağı sulara gömülüyor.

Aydın Didim'deki Milet Antik Kenti'nde yer alan 2 bin yıllık kehanet merkezi Apollon Tapınağı'nı su bastı. Tarihi tapınak kaynağı belirlenemeyen su sızıntısının tehdidi altında bulunuyor.

Gökhan Kam'ın Milliyet'te yer alan haberine göre, antik dönemin kehanet merkezi Apollon Tapınağı kaynağı belirlenemeyen su sızıntısı nedeniyle tehlikeyle yüz yüze.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Didim'deki Milet Antik Kenti'nde yer alan 2 bin yıllık Apollon Tapınağı sulara gömülüyor.

6 aydır tarihi merkezin zeminini kaplayan su birikintisi, yağışların başlamasıyla daha da arttı. Göletler oluşan tapınağın içerisindeki suyun kaynağını tespit etmek için jeofizik uzmanları ile Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi teknik inceleme başlattı.

BULMAYA ÇALIŞIYORLAR
Tapınaktaki suyun kaynağının tespit edilemediğini belirten Milet Müzesi yetkilileri, "Alman kazı ekibi ve koruma kurulu tüm yaz boyunca konuyla ilgili çalışma yaptı. Jeofizik uzmanı ve ASKİ de inceleme yaptı fakat suyun kaynağı bulunamadı" dedi.

'ENDİŞE EDECEK BİR ŞEY YOK'
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Didim ilçesindeki tarihi Apollon Tapınağı'nın zemininde oluşan su birikintilerine ilişkin, endişe edilecek bir durumun olmadığını söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada Hisar Mahallesi'ndeki tarihi Apollon Tapınağı'nın zemininde oluşan su birikintilerinin yeni bir durum olmadığını, çalışmaların birkaç yıldır titizlikle sürdüğünü belirtti. 

Zaman zaman oluşan su birikintilerine ilişkin, Alman kazı ekibi, Müze Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresinin (ASKİ) çalıştığını aktaran Yılmaz, "Buranın SİT alanı oluşu büyük makinelerin kullanımına engel. Endişe edecek bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla büyük iş makinelerinin girememesinden dolayı işin biraz daha yavaşlamasına neden olmakta. Çalışmalar elle ve teknik olarak sürmektedir." dedi.

Yılmaz, "Amacımız herhangi bir esere, dokuya zarar vermeden çalışma yapmak. Yağmurla beraber artan su da oradan tahliye edilmektedir. Suyun geliş noktasıyla ilgili çalışmalar uzun süredir devam etmekte. Kaynağın bulunmasıyla ilgili ASKİ’nin araştırmaları sürüyor." diye konuştu.