GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
11 Haziran 2023 Pazar 09:48

Ege’nin incisine dinamit!

Yok olma tehdidi altındaki Bafa Gölü’ne 550 metre uzaklıkta patlatmalı taş ocağının kapasite artışı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Aydın’ın Söke ilçesi sınırlarında yer alan Bafa Gölü’nün yakınlarında yer alan kalker ocağını işleten MKM Madencilik Şirketi kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi.

Proeje tanıtım dosyasına göre şirket yıllık 250 bin ton olan kapasitesini 2 milyon tona çıkarmayı planlıyor. Şirket ayrıca kırma eleme tesisinin yanı sıra asfalt plent tesisi, hazır beton tesisi ve parke bordür üretim tesisi de kurmayı planlıyor.

Hazine arazisi sınırları içerisinde kalan ocak alanı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzen Planında “Orman Alanı, Ağaçlandırılacak Alan ve Tarım Arazisi” üzerinde kurulu.

DOĞAL SİT’E KOMŞU
Kesin korunması gereken alanlar arasında yer alan 1’inci derece doğal SİT alanı ile de komşu olan ÇED alanı aynı zamanda Büyük Menderes Koruma Havzası içerisinde kalıyor.



BAFA’NIN YANI BAŞINDA PATLATMA
Bafa Gölü Tabiat Parkı’na 550 metre uzaklıktaki ocak alanında yapılacak patlatma işlemleri de artacak. Ocak alanında yılda 60 defa patlatma işlemi yapılması hedefleniyor.

SON KARAR BAKANLIK’TA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığını duyururken kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.

KURUMA TEHDİDİ ALTINDA
Küresel iklim krizi ve su politikaları nedeniyle ülke genelinde pek çok su kaynağı kuruma tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından 2020 yılında hazırlanan raporda son 60 yılda Marmara Denizi’nin yüz ölçümünden daha büyük 70’e yakın doğal gölün kuruduğu belirtildi. Kuruma tehlikesiyle yüz yüze olan göllerden birisi de Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan ve tarihi milattan sonra 3’üncü yüzyıla dayanan Bafa Gölü.

DOĞA DERNEĞİ: MADENCİLİK OLUMSUZ ETKİLİYOR
Muğla ile Aydın sınırlarında yer alan ve “Latmos” olarak bilinen 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu Beş Parmak Dağları’nın gölgesinde bulunan göl, turizmin yanı sıra balıkçılık için de önemli bir yer. Göl, aralarında nesli tükenmekte olan kuşların da bulunduğu 261 kuş türüne üreme ve konaklama ortamı sağlıyor.

Doğa Derneği tarafından hazırlanan raporda ise Bafa Gölü ile ilgili “Su kuşları üreme alanı. Çevresindeki sazlık ve bataklıklarda nesli kritik tehlikedeki saz kedisi, su samuru, yaban domuzu, yaban tavşanı, oklu kirpi, çakal, tilki, porsuk, kaya sansarı ve gelincikler yaşıyor. Büyük Menderes nehir kanalının akış rejiminin değiştirilmesi, kuraklık, tarım atıklarının sebep olduğu kirlilik ve yasadışı avcılık göldeki yaşama zarar veriyor. Gölü besleyen su kaynaklarının bulunduğu Latmos Dağı'nda hızla artan madencilik göl ve çevresini olumsuz etkiliyor.” ifadeleri yer aldı.