GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
17 Nisan 2024 Çarşamba 10:43

Ege’nin endemik türleri tehlike altında!

EKODOSD, Kuşadası’nda ender bulunan bitkilerin korunmasının önemine dikkat çeken bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Dernek yapılan açıklamada, endemik türlerin yapılaşmayla ve RES’lerle tehlike altında olduğunu kaydetti.

EGEDESONSÖZ – Anadolu’ya özel, dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen endemik türler yapılaşma, taş ocakları ve RES’lerle tehlike altına giriyor.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD), Aydın’ın Kuşadası ilçesinde endemik türlerin korunması gerektiğine dair bir paylaşım yaptı.

KUŞADASI’NDA ENDEMİK TÜRLERDEN BİRİ: KAYABEĞENDİ

EKODOSD, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kuşadası’da endemik türler açısından önemli türlerin bulunduğu bir coğrafyada yer almaktadır.  Endemik türlerimizden Kayabeğendi olarak bilinen Iberis carica, harika renkleriyle Tüylü Çan Çiçeği (Campanula tomentosa) ve bilimsel adı Paeonia turcica olan Şakayık’lar çiçeklerini açmaya başladı.  Bu türlerin birçoğu kayalık çalı çırpı gözüyle bakılan makilik ve fundalık alanlarda yetişiyor. Makilik alanların içindeki taşlar endemik olan harika bitkilere hayat veriyor.

YAPILAŞMA VE RES TEHLİKESİ

Ne yazık ki taş ve çalı çırpı gözüyle bakılan, değersizmiş gibi görülen bu alanlar yapılaşmalarla, taş ocaklarıyla ve RES’lerle yok ediliyor. Kuşadası ve çevresi ekolojik hassasiyetleri ve riskleri yüksek olan bir bölgede yer almaktadır. Bugün sitelerin arasında kalan küçük yeşil alanların içinde yaşam savaşı veren endemik türler, geçmişten bugüne kadar doğal zenginliklerimizi nasıl kaybettiğimizi, günümüzde sitelerin bahçesinde doğum yapan domuzlar ise yaban hayatına nasıl zarar verdiğimizi gösteren somut örneklerdir.

YEŞİL KUŞAK KORUNMALI

Makiliklere sadece taş gözüyle bakılmamalı, bu alanlara düşünülen proje uygulamaları için öncelikle ekolojik hassasiyetleri çok iyi incelenmelidir. Özellikle Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndan başlayarak, Kuşadası’nın vadilerine inen ve köyleri çevreleyerek kentin etrafını saran yeşil kuşak mutlaka korunmalıdır.

Çünkü bu yeşil kuşağın içinde endemik türlerimiz bulunduğu bilinmeli, belki de yeni keşfedilmeye bekleyen başka türlerinde çıkabileceği düşünülmeli, bu alanların aynı zamanda yaban hayatının son sığınakları olduğu unutulmamalıdır.

ENDEMİK TÜRLERİ KOPARMANIN CEZASI VAR

Bu harika bitkiler cezbedici görüntüleri nedeniyle kırsaldan koparılarak bazen pazar tezgahlarında satılmaktadır. Endemik bitkileri koparan kişiler 387.141 TL. gibi çok ağır cezası olduğunu bilmeli, vatandaşlarda bu konuda duyarlı davranarak bu bitkileri almamalıdır.”