GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Haziran 2018 Salı 16:21

Ege'nin dev firması batıyor mu?

Beyaz et sektörünün dönem dönem yaşadığı sıkıntılar nedeniyle son yıllarda mali açıdan zora giren Keskinoğlu Konkordato başvurusu yaptı.

EGEDESONSÖZ- Beyaz et devi Keskinoğlu, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yaptı.

Fevzi ve Mehmet Keskinoğlu'nun patronu olduğu şirket, son yıllarda yaptığı yatırımlar ve beyaz et sektörünün dönem dönem yaşadığı sorunlar nedeniyle mali açıdan sıkıntılı bir sürece girmişti.

Şirket gelinen noktada ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek için geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunduğunu açıkladı. İki aylık Konkordato süresi içinde kurum borçlarının yarısını ödemek zorunda kalacak.

ŞİRKETİN AÇIKLAMASI
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Keskinoğlu A.Ş. olarak, 55 yıldır gururla yumurta ve piliç eti sektöründe tüm Türkiye genelinde hizmet veriyoruz. Bugüne kadar Türkiye'yi 75 ülkede temsil eden şirketimiz, yenilikçi uygulamalarıyla birçok ilki gerçekleştirerek sektöre her zaman öncülük etti. Yatırımlarımızla, nüfusunun yüzde 20'sinin gelir kaynağı olduğumuz Manisa ilimizin Akhisar ilçesi başta olmak üzere, sektörünün en büyük ilk 5 üreticisinden biri olarak Türkiye ekonomisine yaptığımız katma değeri her geçen yıl daha da artırdık. 2017'yi 1,1 milyar TL ciro ile kapatan ve İstanbul Sanayi Odası'nın raporunda 136'ıncı sırada olan şirketimiz; ticari faaliyetlerini aralıksız devam ettirebilmek için, geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunmuş ve bugüne kadar benimsediği şeffaflık ilkesi gereği bu durumu kamuoyuyla paylaşma kararı almıştır.

2011 yılından itibaren daha kaliteli ve hijyenik üretim için yaptığımız yatırımlar nedeniyle kullandığımız kredilerin yüksekliği ve eş zamanlı olarak sektörümüzdeki sorunlar nedeniyle kredilerimizin geri ödenmesinde sıkıntılar yaşamaya başladık. Bunun sonucunda da Bankalarımızla görüşerek, 19 Ocak 2017 tarihinde kredilerimizi yeniden yapılandırdık ve faaliyetlerimize en etkin şekilde devam ettik.

Ancak son 7 aydır piyasalarda yaşanan likidite sıkışıklığı, hammadde maliyetlerinin beklenenin çok üzerinde artması, döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar ve arz talep dengesine bağlı olarak fiyatların geçen yılın altında seyretmesi nedeniyle, İİK. 285 ve devamı maddelerinde değişen haliyle tanımlanan “Borçlarını, vadesi geldiği hâlde veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunma,” durumu gerçekleştiğinden, kanun metnindeki düzenlemeden de anlaşılacağı üzere öncelikle ve özellikle alacaklıların vadelerinde alacağına kavuşması ve ticari hayatımıza devam edebilmemiz amacıyla, Yönetim Kurulumuzun 04/06/2018 tarihli toplantısında oy birliği ile nakit sıkışıklığı bildiriminde bulunmaya ve aynı zamanda mali durumun iyileştirilebilmesi ve en önemlisi varlığımızı ve devamlılığımızı sürdürmek adına TTK m.377 uyarınca konkordato talebinde bulunulmasına karar vermiştir. Talebimiz dün mahkemece kabul edilmiş olup, düzenlediği tensip zaptında 3 ay süreyle geçici mühlet kararı vermiştir.

Bu sürecin yönetiminde, işbirliği yaptığımız tüm bankaların tam desteğini almakla beraber, konuyu ilgili devlet mercileriyle de paylaştık ve kendilerinin de şirketimize destek olacağına dair gelişmeler yaşanmaktadır. Yönetim Kurulumuz; Keskinoğlu Şirketler Grubu'nun faaliyetlerinin sürdürülmesi için uluslararası işbirlikleri de dahil olmak üzere; şirketi geliştirecek tüm fırsat ve imkanları değerlendirmektedir.

Değerli tüketicilerimizin, müşterilerimizin ve tedarikçilerimizin ve siz basın mensuplarının geçici süreli bu durumu anlayışla karşılayacağından ve ülkemizin gıda sektöründeki en önemli üreticisi olarak faaliyetlerimizin devamı için desteklerini esirgemeyeceğinden eminiz.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
2015 ve 2016 yıllarında yabancı ortak alma veya çoğunluk hisse satışı konusunda görüşmeler yapıldı. Körfez'den fon şirketleri, 1991 yılından bu yana Türkiye'de olan Tayland merkezli CP, Bandırma merkezli beyaz et üreticisi Banvit'i satın alan Brezilya sermayeli BRF şirketi ile yapılan görüşmelerde bir türlü sonuç alınamadı. Keskinoğlu, ortaklık görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine, borçlu olduğu bankaların da önerisiyle yeniden yapılanma kararı aldı.

2017 YILINDA EBSO BAŞKANI YORGANCILAR YÖNETİME GİRMİŞTİ
2017 yılı döneminde, en büyük alacaklı bankanın Yapı Kredi olduğu belirtilirken, yeniden yapılanan üst yönetimde genç jenerasyon görevlerinden ayrıldı. Şirketin pazarlamasından sorumlu Keskin Keskinoğlu görevini bıraktı ve inşaat sektörünü tercih etti. Şirketin yeni yönetim kurulunda ise iki kurucu Fevzi ve Mehmet Keskinoğlu ile birlikte Yapı Kredi'nin önceki genel müdürü Tayfun Bayazıt ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yer aldı. Deloitte Türkiye'nin yönetim kurulu başkanlığından emekli olan Hüseyin Gürer ise şirketin yeni CEO'su oldu. İzmirli olan Gürer, Akhisar'daki şirketin başına geçti. Tüm bunlarla birlikte bankalara olan borçlar yedi yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı. Böylece yeni yapılanma ve profesyonel yönetimle şirketin tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiği öğrenilmişti.

ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR AMA…
Şirkette 3. kuşak yöneticilerin başarılı bir süreç yürütemediği belirtildi. Gelinen süreçte birçok bağımsız üye yönetici olarak atandı. Firmayı kurtarmak için ellerinden geleni yapan yöneticiler konkordato ilan etmek zorunda kaldı.  

KONKORDATO NEDİR?
Konkordato, batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir.

Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.

Konkordato müessesesi 2004 sayılı İ.İ.K.’nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir.

Finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlayan bir sistemdir. Burada, borçlunun talebinin bulunması gerekmektedir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar. Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur.

1-Adi Konkordato

2- İflastan Sonra Konkordato

3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato

4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması,