GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Kasım 2023 Cuma 12:04

‘Efsane Kasım indirimi’ uyarısı: Sosyal medyada tuzağa dikkat!

Ticaret Bakanlığı, “Efsane Kasım İndirimleri”, “Şahane Cuma İndirimleri” gibi isimlerle adlandırılan satış kampanyaları ile ilgili mağduriyet yaşanmaması için uyarıda bulundu. İzmir Ticaret Odası’na (İZTO) bağlı 80. E-Ticaret Grubu Komite Başkanı Mehmet Raşit Özsaruhan, “Vatandaşlar e ticaret markası olan sitelerden alışveriş yapabilir ancak bilinmeyen sayfaların yanı sıra instagram, facebook gibi sayfalardan alışveriş yapmak güvenli değil. Mağduriyet yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  Bakanlık tarafından indirimli satış kampanyalarında vatandaşların mağduriyet yaşamaması için yayımlanan uyarı mesajında, Kasım ayı boyunca “Efsane Kasım İndirimleri”, “Şahane Cuma İndirimleri” gibi isimlerle adlandırılan ve çok sayıda üründe çeşitli oranlarda indirimlerin yapılacağının ilan edildiği indirimli satış kampanyaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çokça tercih edilen bir pazarlama yöntemi olduğu belirtildi. Mesajda alış veriş ile ilgili olarak tüketicilerin mağduriyetlere de uğramaması konusunda da uyarıldı.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İZTO’ya bağlı 80’nci E-Ticaret Grubu Komite Başkanı Mehmet Raşit Özsaruhan, Kasım ayı boyunca yapılan kampanyalardan şirketlerin doğru faydalanması gerektiğini vurguladı.

KULLANICIYI KANDIRMAMAK SEKTÖR İÇİN DEĞERLİ
Firmalara ve kullanıcılara uyarılarda bulunan Özsaruhan, “Sektörümüzde ‘Efsane Kasım’ indirimleri kapsamını yanlış kullanan markalar gözümüze çarpıyor. Bu markalar öncelikle dürüst olmalı. Bir çok marka, maalesef bu dönem fiyatlarını yükseltip sonra da indirim gibi gösteriyor. Bu trende doğru uyum sağlayamadığınız zaman uzun vadede başarı sağlanamaz. Son kullanıcıyı kandırmadan, doğru bir şekilde süreci değerlendirmeleri gerekiyor. Vatandaşlar bu dönemde çok alışveriş yapıyor ve güzel cirolar elde edilebilir. Ellerindeki stokları da eritebilirler. Sektörümüzün bu fırsatı iyi değerlendirmesini öneririz. Son kullanıcılar da eskisi gibi değil özellikle yeni kuşak bu konuda başarılı, herkes her şeyin farkında. Böylelikle müşteri kazanılacaktır” dedi.

İNSTAGRAM VE FACEBOOK ALIŞVERİŞLERİ GÜVENİLİR DEĞİL
Özsaruhan, tüketicilerin kampanya dönemlerinde ürünün eski fiyatını kontrol etmesi gerektiğinin altını çizerek, “Alışverişini güvenli yerlerden yapmaları, özellikle de instagram üzerinden, facebook üzerinden alışveriş yapmamalarını öneririz. En azından takip edilebilir, yasal, güvenilir markalardan almaları gerekir” şeklinde konuştu.

Özsaruhan, ödeme şekliyle ilgili olarak şunları söyledi:

“3D dediğimiz güvenlikli ödeme sistemlerinden yapılmalıdır. BKM, Masterpass gibi hiç bilgilerinizi paylaşmadığınız güvenli alışveriş imkânı sunan markalar da mevcut. Sanal kart çıkartabilirler. Eski dönemlere göre çok daha güvenli alışveriş yapabilirler. Ülkemizin bir çok güvenli pazar yerlerinden  ve markaların kendi ve yetkili distribütörlerin e-ticaret sitelerinden güvenle alışveriş yapabilirler ancak hiç bilinmeyen instagram, facebook sayfasından alışveriş yapıldığı zaman mağdur olma riski var. Bu durumda elinizden bir şey gelmeyebilir”