GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Şubat 2016 Çarşamba 16:53

Efemçukuru'nda acil kamulaştırmaya Danıştay freni!

Danıştay 6. Dairesi Efemçukuru’ndaki altın madeni için alınan acele kamulaştırma kararına dava açan tek isim olan Ahmet Karaçam’ı haklı buldu. Karaçam, kendisine ait iki parsel için alınan kamulaştırmayı iptal ettirdi.

EGEDESONSÖZ -Tüprag Madencilik Şirketi’ne ait Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapasite artışı ile ilgili talebi valilikten onay alırken madenin faaliyete geçtikten sonra 2008 yılında yaptığı acele kamulaştırma işlemi ile ilgili yeni yargı kararı çıktı.  Şirketin, maden sahasını genişletmek için yaptığı acele kamulaştırma talebine itiraz eden ve tek dava açan isim olan köylü Ahmet Karaçam’ı Danıştay haklı buldu. Danıştay Dava Daireler Kurulu’nun düzeltme kararı sonrasında dosyayı yeniden görüşen Danıştay 6. Dairesi kamulaştırma işlemlerini iptal etti.  Yıllar önce,  toplam 35 parsel için alınan acele kamulaştırma kararına dava açan Karaçam mücadelesini sürdürürken diğer köylüler ise maden şirketi ile anlaşarak arazilerini satmışlardı.

Karaçam’ın avukatı Arif Ali Cangı yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki maden şirketi bir yandan kapasite artışı için onay alırken diğer yandan davaların gereklerini yerine getirmemek için çabalıyor. Savaş dönemlerinde uygulanan ‘acele kamulaştırma’ kararı bu şirket için uygulandı. Mülkiyet hakkının gasp edilmesine neden olan bu uygulama mahkemeden dönmüş oldu. Bundan sonra bu uygulama ve kanunun yorumlanması tartışmalara açılmıştır. Acele kamulaştırma kararı ile ekoloji hareketleri ve açılan davaların önüne geçilmek isteniyordu. Şimdi bu konuda Danıştay kesin kararını vermiş oldu. Yapılan işlemi ve Karaçam’ın kararının haklı buldu” dedi.