GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Eylül 2024 Çarşamba 13:21

Efeler'de rüşvet iddiası!

Efeler’de müteahhitlerin karşı karşıya kaldığı rüşvet krizi tansiyonu yükseltti. Yaklaşık 250 müteahhiti ve 30 bin inşaat işçisini ilgilendiren kaosun sebebi olarak Efeler Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer olarak gösterildi. Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ise müteahhitlerin dosya taleplerinin reddedilmesi ile ilgili sürecin teknik bir sorundan kaynaklandığını söyledi.

Efeler'de 50'ye yakın inşaat firması yetkilisi ruhsatlarını alamadıkları gerekçesiyle Efeler Belediyesi'ne gitti.

Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ile görüşmek isteyen müteahhitler, 1 yıldır ruhsatlarını alamadıklarını aktardı. Yaklaşık 250 müteahhiti ve 30 bin inşaat işçisini ilgilendiren kaosun sebebi olarak ise Efeler Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer olarak gösterildi.

Aydın Haberleri'nden Tuğba Aydın'ın haberine göre, iddiaya göre Başkan Yardımcısı Başer, bir yıldır ruhsat bekleyenlerden çeşitli yöntemlerle “rüşvet” talep etti.

"BÜTÜN SİSTEMİ HARACA BAĞLAMAK İSTİYOR"
Duruma tepki gösteren bazı müteahhitler, “Yok havuza klor, yok belediyeye kereste diyerek sürekli yüksek meblağlarda çeşitli firmalara ödeme yapmamızı istiyorlar. Sonra da o işletmeye giderek KDV’si sizde kalsın ama ana parayı bize verin diyerek parayı geri alıyorlar. Bildiğiniz bir rüşvet çarkı oluşturmuşlar. Bundan bir yıl önce Efeler’deki bütün müteahhitlere inşaat izni verdiler ve herkes ona göre işine koyuldu. Anlaşmalarını yaptı, malzemesini aldı ve inşaatlar yüzde 70 oranında bitti. Ancak bugün bir yılın dolmasına 6 gün kala belediyeye gittiğimizde ruhsatlarımıza imza atılmıyor. Biz ruhsatlarımızı alamazsak mağdur olan sadece 250 inşaat firması veya müteahhit olmayacak. Bu sistemde ekmek yiyen 25-30 bin işçi var. Biz ruhsatlarımızı alamazsak bu işçiler ne yapacak. Biz ne yapacağız. Ayrıca yeni ruhsat yönetmeliği ile ilgili bir oyun oynanıyor. Yönetmelik bugüne kadar vardı zaten ve yerel yönetimler bunları kendi insiyatiflerine göre uyguluyordu. Kaldı ki yönetmeliklerin bağlayıcığılığı yoktur. Ancak Efeler Belediyesinde öyle bir rüşvet çarkı kurulmuş ki eğer imzalar 1 Eylül sonrasına kalırsa bütün maliyetler yüzde 30 ila 40 arasında artacak ve bir çok anlaşma bozulacak insanlar işsiz kalacak. Ve belediyedeki rüşvet ve yolsuzluk çarkı yeni yönetimin keyfine göre yapılacak. Bu çarkın başında İbrahim Metin Başer vardır. Didim’den sonra Efeler’e gelerek bütün sistemi haraca bağlamak istiyor. Biz haftalardır başkan Anıl Yetişkin’den randevu talep ediyoruz ama bir türlü görüşemiyoruz. Son çare olarak belediyeye giderek halimizi anlatmak istedik. Başkan makamından indi ve pazartesi günü imzaları atacağını söyledi. Ama biz imzaların atılması bir kenera dursun bu rüşvetçi İbrahim Metin Başer’in görevden alınmasını ve gönderilmesini istiyoruz. Eğer imzalar atılmazsa Efeler’deki rant çetesini bir bir anlatacağız. Bütün kamuoyu bunu bilmelidir.” ifadelerini kullandı.

ÖZÜR DİLEDİLER
Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ise dosya taleplerinin reddedilmesi ile ilgili sürecin teknik bir sorundan kaynaklandığını söyledi. Yetişkin, "İmla hatasının düzeltilmesi talebimimiz dosyalarının reddedilmesi olarak algılanmış. Olayın ardından yanlış anlamayı çözmek amacıyla belediyeye davet ettik ve durumu detaylı bir şekilde açıkladık. Daha sonra özür dilediler" dedi.