GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
23 Mayıs 2019 Perşembe 11:25

Eczacıların Başkanı Sayılkan: İnternetten siyanür satışı engellenmeli!

İzmirli bir üniversite öğrencisinin geçtiğimiz günlerde anne ve babasını siyanürle zehirlemesi olayına değinen Eczacı Odası Başkanı Sayılkan, internet üzerinden ilaç satışlarının kontrol altına alınmasının da gerekli olduğunu savundu. Sayılkan, geçtiğimiz günlerde işlenen cinayete ilişkin olarak “Siyanürü internetten almış. İnternette sürekli siteler kapatılıyor ama onlar başka isimle yeniden açılıyor. Bir ülkede internetten siyanür alınabilir mi? Bunların ciddi cezaları olması lazım! Eczacıya gitse eczacı bunu vermez. Ama internette parayı veriyorsunuz, kargoyla geliyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Sağlık sektörüne dair birbirinden önemli verilen paylaşan Başkan Sayılkan çarpıcı çıkışlara imza attı.

BÖYLE BİR MİLLİYETÇİLİK VE TASARRUF OLAMAZ
Bazı hastalıklar noktasında ilaçların bulunamaması ve vatandaşların mağdur olmalarına değinen Sayılkan, “Türkiye’de 4-5 yıldı bir döviz kuru çok yükseldi. Türkiye’ye gelen ithal ila 3.40 kurdan belirleniyordu. Euro 7 TL falan olmuş. 7 liralık ilacı 3 buçuk liraya almaya çalışıyoruz. Belki daha ucuza mal etmeye çalışıyoruz ama bu iş öyle olmuyor. Bu konuda ciddi bir sıkıntı var. Her gün telefon alıyoruz. İnsanlar ilaçlarını bulamadıklarını söylüyorlar. Hep birlikte arıyoruz. Bu iş sıkıntılı bir yere gidiyor. Dövizdeki yükselişi durduramıyorsanız ara iyileştirme yapmak zorundasınız. Ülke dışındaki firmaların avukatı değilim ama ortada bir yerde buluşmaları lazım. İstediğiniz hastaneye gidiyorsunuz ama esas tedaviyi yapacak ilacı bulamıyorsunuz. Dövizdeki artış devam ederse bu sıkıntı diğer sektörlere de yansıyacak. Türkiye’de ilaçların yüzde 60’ı ithal... Böyle bir milliyetçilik ve tasarruf olamaz. ‘Bu yıl sağlık harcamalarından bu kadar kar ettik’ diyemezsiniz. Kaç insan hayatını kaybetmiş diye bakarsanız bunun hesabını veremezsiniz” dedi.

TÜRKİYE’DE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI İLKOKUL SEVİYESİNDEYMİŞ
İnternet üzerinden yapılan ilaç satışlarına yönelik uyarılarda bulunan Sayılkan, “Türkiye’de sağlık okuryazarlığı ilkokul seviyesindeymiş. Konu sağlık olunca ciddiye almıyoruz, okumuyoruz araştırmıyoruz. Mağazadaki 90 TL’lik tişörtü 60 liraya almak gibi ilacı da ucuza getirdiğini düşünüyor. Aracılar aradan çıktı diye bakıyor. Türkiye’nin en aydınlık yüzü dediğimiz İzmir’de bile internetten sağlık ürünü almaya yöneliyorsa burada sıkıntı var demektir” açıklamasını yaptı.  

BİR ÜLKEDE İNTERNETTEN SİYANÜR ALINABİLİR Mİ?
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan, anne ve babasına siyanür içirerek hayatlarını kaybetmelerine neden olan vatandaşın olayından örnekler sunan Sayılkan, internet ortamından yapılan satışların kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Sayılkan, “Geçtiğimiz günlerde Bayraklı’da bir olay yaşandı. Sonra ortaya çıkıyor ki siyanürü internetten almış. İnternette sürekli siteler kapatılıyor ama onlar başka isimle yeniden açılıyor. Bir ülkede internetten siyanür alınabilir mi? Böyle bir şey var mı? Böyle bir şeye bir ülke müsaade eder mi? Bunların satılmaması lazım. Bunların ciddi cezaları olması lazım! İmkan vermemek gerekiyor. Eczacıya gitse eczacı bunu vermez. Ama internette parayı veriyorsunuz, kargoyla geliyor. Bu işin önünün kesilmesi lazım. Aynı şekilde performans artırıcı, kilo vericilere kanmayın. Kaçak zayıflama ilacı kilo verdirir ama sonrasında kullanan kişinin yaşamı ne olacak? Sağlık sorunlarının hesabını kim verecek? Ortada yok” ifadelerini kullandı.