GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
24 Nisan 2023 Pazartesi 18:06

EBSO Meclisi'nde et uyarısı... Yeni zamlar yolda!

EBSO Nisan ayı meclis toplantısında et ve balık sektörü ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Et ve Balık Ürünleri Komitesi Meclis Üyesi Musa Nedim Anbar, sektörün sorunlarına dikkat çekti. Anbar, “Et fiyatları yerine oturmadı. Önümüzdeki günlerde yeniden fiyat artışı bekliyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıda Et ve Balık Ürünleri Komitesi Meclis Üyesi Musa Nedim Anbar, sektördeki sorun ve çözüm önerilerini gerçekleştirdiği sunumla anlattı. 

Anbar, et sektöründe fiyat artışına dikkat çekerek, “Fiyatların ciddi artışı dolayısıyla et sektörü dikkatleri çeken bir sektör oldu. Yıllık 340.9 milyon ton üretim var. Türkiye’de de olduğu gibi dünyada en çok kanatlı hayvan tüketimi var. Hemen akabinde domuz ve müteakiben büyükbaş tüketimi geliyor.  Et üretimi 2021’e kadar 1 milyon 952 bin ton. 2022’de bu oran düştü. Kanatlı üretimde ise 2,4 milyon ton ile devam ediyor. Dünyada genel tüketim 43,4. Türkiye protein tüketiminde dünyanın 5’te 1’i kadar gerisinde.Dünya ortalamasına bile ulaşamıyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Şubat ayı raporunda, büyükbaş işletme sayısı 1 milyon 168 bin 646  Küçükbaş ise 385 bin 458 olarak görünüyor. Büyük işletmeler üretimin büyük çoğunluğunu sağlarken adeden az olan işletmeler adeden çok olan işletmelerden daha fazla üretim yapıyor” dedi.

Ette fahiş fiyat sorununa değinen Anbar, “Fiyatlarla ilgili gelinen noktada et fiyatları yerine oturamadı önümüzdeki günlerde artış bekliyoruz.  Türkiye’de hayvancılığın desteklenmesi, yem fiyatlarının aşağı çekilmesi, yerli türlerin karkas oranının artırılması gerekir. İthalat da bir yöntem ancak talebin pik yapıldığı dönemlerde sıkışıklık yaşandığında ithalata müsaade edilebilir.Yem üretiminin artırılması gerekiyor. TMO yem satışı için faaliyette bulunmalı yaş meyve atıklarının daha çok yararlanması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Su ürünleri ile ilgili de bir sunum gerçekleştiren Anbar, çevresel kirliliğe dikkat çekerek, “Su ürünleri çok arzu edilen miktarda temin edilemiyor. Çevresel kirlilik inanılmaz boyutta. Denizlerde artık atık adacıkları oluşmaya başladı. 20 yıl orkinos üreticiliği yaptık. Bizim balıkları aldığımız ağlar, her gün plastikle dolardı. Türkiye’de su ürünleri üretimi için müsait alanımız çok var. Doğaya saygı duyarak üretim yapılmalı. Türkiye, balık yetiştiriciliğinde avcılığın önüne geçti. 2021 yılı itibariyle avcılıkta 328 bin ton, üreticilikte ise 471 bin ton su ürünü elde edildi. Şu anda ihracatımız ise 1 milyon 400 bin dolar ve giderek artıyor. Ege’de sardalya balığı, neden Ağustos’a kadar yasaklanır? En lezzetli olduğu zaman Temmuz-Ağustos’tur. Hâlbuki Sardalya Şubat ayında yumurtlar. Bunu anlamış değiliz” dedi