GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
29 Ocak 2024 Pazartesi 19:15

EBSO Meclis Başkanı’ndan MESEM'e 'stajyer' ölümleri tepkisi!

EBSO Ocak ayı meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu, son dönemlerde artan stajyer ölümlerine dikkat çekti. “Okulda verilen eğitimin işyerinde verilmesi mümkün olamaz. 14 yaşında cahil denebilecek çocukların algılaması da ona göre farklı. Ağır makinelerde çalışacak çocuklar değil bunlar” dedi

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- EBSO ocak ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Meclis toplantısı öncesi, Başkan Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve Meclis Üyesi Hakan Ürün, EBSO ve İZTO’nun işbirliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin 100.yılında Sanayileşme Öyküsü” isimli serginin açılışını gerçekleştirdi. Sergide, 1923- 1950 yılları arasında fabrikalardan fotoğraflar yer aldı.

‘907 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ’
Toplantıda konuşan Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu, son dönemlerde artan stajyer ölümlerine dikkat çekti. Gökçüoğlu MESEM Projesi kapsamında çocukların çalıştırılmasını eleştirerek şu ifadelere yer verdi:

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) eski adıyla (ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZİ) uygulamasına ilişkin bazı sıkıntılı durumlar ortaya çıkmaktadır. İşletmede çalışan Ortaöğretim mezunları işletmede “Eğitim Birimi’nin olması halinde okula gitmeden haftada bir gün eğitim biriminde derslerini usta öğretici ve eğitici personelle yapabilmekte. Okulda verilen eğitimin işyerinde verilmesi mümkün olamaz. 14 yaşında cahil denebilecek çocukların algılaması da ona göre farklı. Ağır makinelerde çalışacak çocuklar değil bunlar. Bu durum iş kazalarına da açık bir ortam sunmaktadır. Üzücü haberler duyduğum için altını çizmek istedim. İşverenlerimiz, bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Eğitimsiz nesil yetiştirmeye hızla gidiyoruz. Son günlerde her gün medyaya yansıyan, içimizi acıtan 14-15 yaşındaki yavrularımızın, iş kazalarında öldüğü haberleri bu uygulamanın yanlış olduğunun kanıtıdır. 2023 Eylül ayından bugüne 8 öğrencimiz vefat etmiştir. 10 yılda 671, son 22 yılda da 907 çocuk işçi, hayatını kaybetmiş maalesef.

‘BİZLER NE YAPIYORUZ DİYE DÜŞÜNMELİYİZ’
Başkan Gökçüoğlu konuşmalarının devamında, yeni atanan 28 il milli eğitim müdürünün imam hatip çıkışlı olduğunu belirterek, “Biz, nitelikli eğitimden, katma değer yaratacak sistemin oluşturulmasından bahsederken, sadece belli bir noktaya eğilimin bizi geriye götüreceği inancımı tekrarlamak isterim. İST.-ANKARA dahil pilot bazı şehirlerde başlatılan, ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin ödevlerini yapmaları için hafta sonu camiye götürülmesi, ardından namaz kıldırılması planlı, programlı adımların sadece bir parçasıdır.17 Aralık 1927 yılında Ankara konuşmasında Atatürk diyor ki:“Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, bilakis bu tip yapılar din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil yüz yıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki; bazı kişiler, bazı cemaatlerle bir araya gelerek, bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devlet bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir.”

Gökçüoğlu “İnsan düşünüyor, yaklaşık 100 yıl önce bugünleri nasıl harfiyen ifade etmiş. Ülkemiz üzerinde, Batılı belirli ülkeler öncülüğünde eski Sevr hayallerini içeren bir projenin adım adım artarak uygulanmakta olduğunu, milletçe yaşadıklarımız ile hissediyoruz. Daha geç olmadan bu oyunu bozmak, bizlere emanet edilen Cumhuriyet değerlerini korumak ve gelecek nesillere bırakmak sorumluluğu ile davranmak mecburiyetinde olduğumuzun bilincine varmamız gerekiyor artık.  Ülkelerini, Cumhuriyet değerlerini korumak için çok sayıda sanatçımız, gazeteciler, profesörler yazarlar, avukatlar vb. örneklerdeki ya canlarını verdiler ya da gelirlerinden fedakarlık ederek dik duruşlarını koruyorlar. bizler ne yapıyoruz? diye hepimizin düşünmesi lazım” diye konuştu.