GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
8 Nisan 2017 Cumartesi 10:09

EBSO’dan çağrı: Çözüm arabuluculukta!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Eyüp Sevimli, arabuluculuk kurumunun etkin bir biçimde kullanılması çağrısında bulundu.

‘En kötü sulh, en iyi davadan iyidir’ şeklinde konuşan Sevimli, “Küresel ekonomi, dinamik olmayan, değişimin gerisinde kalanları affetmeyen bir yapıdır. Dolayısıyla arabuluculuk, iş dünyası açısından adeta sizi boğulmaktan kurtaran yardımsever işlevi görmektedir. Ama siz ben kendim kıyıya çıkarım, ya da cankurtaranı bekleyeceğim diye inat ederseniz, ayağınıza gelen fırsatı tepmiş ve kaybetmeyi göze almışsınız demektir” diye konuştu.

EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Eyüp Sevimli, ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve Arabuluculukta Avukatın Rolü’ toplantısının açılışında konuştu. Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve gün boyu süren etkinlikte ‘Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Arabuluculuk’ başlıklı oturumun da moderatörlüğünü gerçekleştiren Sevimli,  2012’den itibaren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Arabuluculuk Daire Başkanı  Hakan Öztatar’ın özel gayretleri ile gündemdeki yerini alan arabuluculuk müessesinin önemine değindi. İş dünyasının çözüm odaklı ve proaktif davranması gerektiğine değinen ve ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ sözüne atıfta bunan Sevimli, “Öncelikle, mahkemelerdeki iş hukuku ile ilgili davalar, yüzde 90’nın çok üstünde işveren aleyhine sonuçlanıyor. Diğer yandan, bir önceki yıla göre Yargıtay’a gelen dosyaların sadece yüzde 40’ı çözüme kavuşturuluyor. Yüzde 60’ı yeni gelenlerle birlikte bir sonraki yıla devrediliyor. Bir hakime (ceza, hukuk, idari) düşen dava sayısı yılda ortalama 900 adet. Avrupa’da bu sayı 200’lerde kalıyor. Mahkemelerin durumu bu kadar açık ve net iken, iş dünyasında da rekabet zorlaşmış ve zaman en kıymetli değere dönüşmüşken çözümün Arabuluculukta olduğunu artık görmemiz gerekmektedir” dedi.

Kanun taslağını heyecanla bekliyoruz
İş Mahkemeleri Kanun Tasarı Taslağı’nda işçi-işveren uyuşmazlıklarında ‘dava şartı olarak arabuluculuğun’  kısa zamanda yasalaşmasını iş dünyası olarak heyecanla beklediklerini vurgulayan Sevimli, yasanın  arabuluculuk kurumuna işlerlik kazandırırken, işverenlerin beklentilerine de önemli derecede cevap vereceğini belirtti. Uzlaşı kültürünün toplumun tüm katmanlarına yayılması temennisinde bulunan Sevimli şunları söyledi, “Kültürel yapımıza dönüp baktığımızda aslında, bu yapının bizim için ne kadar uygun olduğunu çok kolay görebiliriz. Köylüler arasındaki sorunu çözsün diye muhtara gitmez miydik? Aileler arasındaki problemde, aile büyüklerinden destek almaz mıydık? Komşularla olan bir çatışmada, mahallenin sevilen bir büyüğü devreye girmez miydi? İşte bu da arabuluculuğun ta kendisi değil midir? Öz kültürümüzle eşleşen uzlaşma, konuyu tatlıya bağlama, sonuçta herkesin mutlu olması mümkün iken, neden işi zora sokmaya çalışalım ki?”