GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
24 Nisan 2023 Pazartesi 18:27

EBSO'da dönüşüm için master planı çağrısı!

EBSO Meclisi'nde kentsel dönüşüm ve inşaat sektörünün son durumu hakkında konuşan Çok Amaçlı Bina ve İnşaat Faaliyetleri Sanayi Komitesi Başkanı Tuğrul Özbaş, girdi maliyetlerine dikkat çekerek acilen sektör için master planı yapılması çağrısında bulundu.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Toplantıda sunum gerçekleştiren Çok Amaçlı Bina Ve İnşaat Faaliyetleri Sanayi Komitesi Başkanı Tuğrul Özbaş, “Türk ve Anadolu tarihi değil dünya tarihinin en önemli medeniyetleri 3.000 yıl önce yıkıldılar. Şubat 2023 depremi; sadece bu kadar yıl geçti biz hala depremi konuşuyoruz. Biz hala ekonomimizin hasar almasını depremde ölen vatandaşlarımızı konuşuyoruz. 450 bin konut yeniden yapılmak zorunda, maliyet de 322 milyar lira. Altyapı buna dahil değil. Deprem bölgesindeki 10 il tarım için önemli illerden. Başka yerde deprem olursa Türk ekonomisi çok fazla zarar görecek. Bizim buna göre hareket etmemiz lazım. Kentsel dönüşüm ile ilgili 2012 yılında bir kanun çıktı. Biz şu anda kentsel dönüşümde bir noktaya gelemedik. Bizim artık hayalimiz hiçbir binanın yıkılmaması.2012 yılı sonunda inşaat sektörünün gayri safi hasılattaki payı yüzde 4’ün altında düştü. Sonra girdilere gelen artışlar… Son 8 yılda inşaat maliyetleri TÜİK verilerine göre 8 kat artmış. Peki biz ne yapacağız? Kentsel dönüşüm ve inşaat sektörü için master planı olmalı. Sektörel paneller ile bu kentsel dönüşüm sürecinin nasıl yürüteceği görüşülmeli” dedi.