GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
3 Kasım 2021 Çarşamba 10:43

EBSO Başkanı Yorgancılar piyasayı yorumladı: Rekabet gücü azaldı

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, dolardaki artışın üretimin maliyetlerini arttırdığını belirterek sanayicinin rekabet gücünün azaldığına dikkat çekti.

EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar sosyal medya hesaplarından gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak sanayicilerin yaşadığı sorunlara açıklamada bulundu. 

Yorgancılar  paylaşımında “Elektrik, doğalgaz, ham madde nakliye maliyetleri üretimin maliyetlerini çok arttırdı rekabet gücü çok azaldı!!!” ifadelerini kullandı. 

Açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarına da dair de paylaşımda bulunan Yorgancılar “Enflasyonun artma nedeni bu zamlar” dedi.. 

‘ARTIŞ TÜKETİCİYE DE YANSIYACAK’
Egedesonsöz’e kısa bir değerlendirmede bulunan Yorgancılar, dolara bağlı olarak artan ham madde fiyatlarına dikkat çekti ve bunun fiyatlara yansıyacağını ifade etti. Yorgancılar “Türkiye’de üretilen bir malın yüzde 70’i dışarıdan dövizle gelen ham maddeye bağlı. Üretimdeki artışın maliyetleri de tüketicinin aldığı fiyatlara yansıyacak. Fiyatlara yansıdığı zaman ne olacak enflasyon artacak. 100 liralık bir malın 70 lirası ithal ürünlere bağlı, yani 70 liralık kısmına yüzde 30 zam geldiğinde maliyet en az yüzde 20 olarak artacak. Üretici de otomatik olarak bunu fiyatlara yansıtacak. Sonuçta Ticaret Bakanı da bu girdilerin arttığını biliyor. Sadece cam ihracatına yüzde 65 az zam gelmiş.” dedi