GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Aralık 2021 Perşembe 12:09

Düşer, kalkar; vazgeçilmez!

Gram altının 1070 liradan 670 liraya, çeyrek altının 1800 liradan 1200 liraya gerilemesi üzerine, altınını yüksek fiyattan satan vatandaşlar şimdi sattığı altını yerine koymaya çalışıyor. Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, vatandaşın da altın fiyatlarının yine yükseleceği düşüncesine sahip olduğunu, döviz yerine yine altına yatırım yapmaya başladığını söyledi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Dövize müdahale edilinceye kadar zirve yapan altın fiyatlarında belirgin bir gerileme yaşanıyor. Elindeki altını en yüksek fiyattan satan küçük yatırımcılar, sattıkları altını yerine koymak için kuyumculara akın etti. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, esnafa esas para kazandıran işçilikli ürünlerin satışı olmadığını, özellikle çeyrek ve yarım altın satışlarının arttığını bildirdi.

EKONOMİK ŞARTLAR VATANDAŞA DA GÜVEN VERMİYOR
Gram altının 1070 lirayken bugün 670 lira, çeyrek altının ise 1800 liradan 1200 liraya gerilediğini hatırlatan Başkan Baransel, “Vatandaşlar, güzel bir kazanç sağladı. Şimdi, sattıkları altını yerine koymak için alım yapıyor. Esnafımız vatandaşın taleplerini karşılamakta sorun yaşamıyor” dedi. Şu dönemde vatandaşın altın satmak yerine almayı tercih etmesini, “Yine en güvenli liman olarak altın görülüyor” şeklinde yorumlayan Başkan Baransel, altın fiyatlarının gördüğü zirve rakamlara yeniden gelmesinin sürpriz olmayacağını ifade etti.  Baransel, “Ekonomik şartların hiç de iyi olmadığını artık herkes biliyor. Türk lirasına güven kalmadı. Dövizdeki baskı korkutuyor. Bu şartlarda insanların altına yatırım yapması hiç sürpriz değil” diye konuştu.

ÇEYREK ALIM SATIMINDA FARK 10-20 LİRAYDI, 60 LİRA OLDU
Vatandaşlarla aralarında yaşanan tek sıkıntının, altın alım ve satımlarındaki fiyat makasının açılması olduğuna vurgu yapan Başkan Turgay Baransel, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bir çeyrek altın satmaya gelen vatandaş, eskiden 10-20 lira olan farkın bugün 60 lira olmasına şaşırıyor, tepki veriyor. Oysa biz de toptancıdan o altını alırken, aynı rakamdan oluşan farkla alıyoruz. Her şeye rağmen gram altın, çeyrek, yarım ve Ata altını almayı tercih ediyorlar ancak üzerinde işçilik olan ürünleri tercih etmiyor. Bu da tercih de kuyumcuya para kazandırmıyor. Kuyumcu esnafı, gram altın, çeyrek, yarım ve Ata satışlarından kazandığı komisyonlarla yaşamını sürdürmeye çalışıyor.”