GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Kasım 2017 Cumartesi 19:12

Dünyada ilk ve tek! Sakarya'da kuruldu...

Dünyanın ilk ve tek “Mavi Yumurta” çiftliği Sakarya’da kuruldu. Rengi ile dikkat çeken yumurtanın pek çok hastalığın tedavisi için kullanılırken, insan sağlığı açısından önemi de Tarım Bakanlığı tarafından onaylandı.

Renginin mavi olmasıyla dikkat çeken “Mavi Yumurta” dünya çapında seri üretimde yapılmıyordu. Köylülerden toplanarak az sayıda piyasaya sürülen mavi yumurtanın fiyatı da bu sebeple fazlaydı. Sakarya’da bugün açılışı yapılan dünyanın en büyük mavi yumurta çiftliği ile artık herkes eve mavi yumurta girebilecek. Türkiye’deki çeşitli yerlerinden safkan, “Americauna” ırkı tavuklar toplanarak mavi yumurta üretimi başlandı.

Çiftlik yarıca dünyadaki en büyük mavi yumurta üretim tesisi olarak açılacak. Firma yetkilileri bunun tescili için Guinness’e de başvuruda bulundu. Açılışta Guinness Türkiye Fahri Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural’da inceleme ve uygunluk için açılışta bulundu.

"FİYATINI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Çiftliğin sahibi Mehmet Aydın, mavi yumurtanın selenyum oranının çok yüksek olduğunu belirterek, “Bu kadar faydalı bir yumurtanın, herkes tarafından tüketilebilmesi için şu an piyasada en az 10 lira olan mavi yumurtanın fiyatını düşürmeye çalışıyoruz. Kendi şarküterilerimizde şimdilik 6 liraya satılan yumurtanın önümüzdeki dönemlerde 2 liraya satılmasını hedefliyoruz” dedi.

MAVİ YUMURTA NEDİR?
Mavi yumurtanın protein değer diğer yumurtalara göre daha fazla. Enerji değeri daha yüksek, yağ ve kolesterol oranı düşük ve içinde yüksek miktarda A,D,E ve B vitaminleri bulunuyor.Demir açısından zengin olan mavi yumurta birçok hastalığın tedavisinde kullanılırken, 
mavi yumurtanın ırkı diğerlerine göre diğerlerinden daha üstün olduğu saptanmış ve insan sağlığı açısından önemi Tarım Bakanlığı laboratuvarları tarafından da onaylı. (Hürriyet)