GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Nisan 2023 Çarşamba 10:59

DSP’liler YSK’ya itiraz etti: Vekil adayı olamazlar çünkü...

Cumhur İttifakı’na katılan Demokratik Sol Parti’nin bir grup Parti Meclisi üyesi, PM’de bu yönde bir karar alınmadığını, dolayısıyla DSP’nin İttifak’ta yer alamayacağını iddia etti. Çok sayıda PM üyesi ayrıca, Milletvekili Kanunu’nun 16. Maddesi gereğince, PM’nin muvaffakatname almadan aday gösterilen üç DSP’li milletvekili adayının adaylığının düşürülmesi için İl Seçim Kurullarına ve Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi gönderdi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Demokratik Sol Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılmasının yankıları devam ediyor. Bazı İl başkanları, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın bu yöndeki kararını tanımadıklarını belirtirken, bir grup Parti Meclisi üyesi de Cumhur İttifakı’na katılma konusunda Parti Meclisi’nde alınmış bir karar olmadığını, dolayısıyla DSP’nin ittifakta yer alamayacağını öne sürdü. Ayrıca İstanbul ve Ankara’dan aday gösterilen DSP’li üç adayın adaylığının düşürülmesi için, Milletvekili Kanunun 16. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle İl Seçim Kurullarına ve Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi verildiği ortaya çıktı.

İKİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETMİŞTİ
Genel Başkan Yardımcıları Selçuk Karakülçe ve Onur İste’nin görevlerinden istifa etmelerinin ardından DSP Manisa İl Başkanı İbrahim Topuk, 6 ilçe başkanıyla birlikte yaptığı açıklamada, “Önder Aksakal’ın seçimlerde AK Parti’yi destekleme kararını Manisa İl Örgütü olarak kabul etmiyoruz. Hiçbir DSP’linin, Ecevit’in yolunda yürüyen bir yurttaşın bu karara destek vereceğini düşünmüyorum. Aksakal’ın kendi başına aldığı bu karara uymayacağız” şeklindeki açıklamanın ardından çok sayıda DSP İl başkanı da benzer çıkışlar yapmıştı. DSP Uşak il Başkanı Yüksel Duygu, merhum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, DSP eski Milletvekili Ahmet Piriştina için İzmir’deki çalışmalara katıldığını hatırlatarak, DSP’nin Cumhur İttifakı’na katılmasıyla ilgili şunları söyledi:

DUYGU: İKİ YIL ÖNCE, BUGÜNLERİ GÖRDÜK, EYLEM YAPTIK
“2021 Mayıs’ında, 25 il başkanıyla birlikte eylem yaparak, Demokratik Sol Parti’yi asla ve asla Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’ye, Bülent Ecevit’e hakaretlerde bulunan, 2015 yılında KKTC’nin büyük mücadele adamı Rauf Denktaş’ı konuşturmayan bir liderle bir araya gelemeyiz, dedik. Bu tarihi mesajdan sonra Önder Aksakal ve bazı arkadaşları, bize karşı tavır almıştı. Andımız’ı kaldıranlarla bırakın bir arada olmayı, onların yakınından bile geçmeyiz. Keşke biz haksız çıksaydık. O zamanlar, bugünü görmüştük. Bu saatten sonra aynı tavır içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Biz kesinlikle Cumhur İttifakı’nın yanında olamayız. Bizim olacağımız yer, Atatürk’ün yolunda, Ecevit’in izinde yürüyen partilerimizdir. Demokrat Sol Partiyiz biz. Haklımızın, işçimizin, köylümüzün, emekçilerin, ezilen halkın yanında her zaman var olduk. Gönül isterdi ki Demokratik Sol Parti de kendi içinden bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmış olsaydı. Gönül isterdi ki DSP olarak kendi logosuyla seçime girebilseydi. Ama olmadı. Bu saatten sonra bizim yapacağımız tek şey, milletimizin yanında olmaktır. Biz Demokratik Sol Partililer, asla ve asla Cumhur İttifakına oy veremeyiz. Recep Tayyip Erdoğan dışında cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce var, Kemal Kılıçdaroğlu var, Sinan Oğan var. Hiç kimsenin oyu çantada keklik değildir. Arkadaşların kime oy atacağını bilemem ancak kesinlikle Erdoğan’a atmayacağını çok iyi biliyorum. Çünkü Önder Aksakal’ın kararı, partimizin tabanının benimsediği bir karar değildir.”

ARTUŞ: PARTİ MECLİSİMİZ, LOGOMUZLA SEÇİME GİRME KARARI VERMİŞTİR
Parti Meclisi’nde yer alan 8 İzmirli üyeden biri olan Güven Artuş ise DSP Parti Meclisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmak için değil, Genel Başkan Önder Aksakal’a sadece görüşme yetkisi verdiğini öne sürdü. Parti Meclisi kararı olmadan herhangi bir ittifaka girmenin yasal olarak mümkün olamayacağını anlatan Güven Artuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Seçimlere katılmak Parti Meclisi kararıyla olur. Parti Meclisimiz, tek başına, DSP logosuyla seçimlere katılma kararı vermiştir, ittifak yapılması yönünde bir kararı yoktur. Son Parti Meclisi toplantısına rahatsızlığımdan dolayı katılamadım ancak o toplantıda, sadece Genel Başkan Önder Aksakal’a İttifaka katılma konusunda görüşme yetkisi verilmiştir. Bir takım kelime oyunlarıyla, sanki Cumhur İttifakına katılma izni verilmiş gibi hareket edilmiş, bu konuda Parti Meclisi’nin onayı alınmamıştır.”

ADAYLIKLARI, MİLLETVEKİLİ KANUNUNUN 16. MADDESİNE AYKIRI
Bir diğer konunun, AK Parti listelerinden milletvekili adayı gösterilen DSP’li Önder Aksakal, Hasan Erçelebi ve Ejder Onursal’ın adaylıklarının Milletvekili Kanununun 16. Maddesine aykırı olduğunu, dolayısıyla adaylıklarının düşürülmesi için İl Seçim Kurullarına ve Yüksek Seçim Kurulu’na yazılı itiraz dilekçesi verdiklerini bildirdi. Artuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milletvekili kanununun 16. Maddesi ek fıkrası diyor ki; Siyasi pyartiler, anlaşarak liste halinde aday gösteremezler. Seçime girme hakkına sahip bir partiye mensup kişinin, başka bir partinin listesinden gösterilebilmesi için mensubu olduğu siyasi partiden yazılı muvaffakatname alması gerekir.  Böyle bir muvaffakatname hiç kimseye verilmemiştir. Bu nedenle İl Seçim Kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna ben ve bazı arkadaşlarımız, bireysel olarak itiraz dilekçelerimizi sunduk; üç milletvekili adayının adaylığının düşürülmesi için. Parti Meclisi’ne İzmir’den giren 8 arkadaştan 6’sı, bu itirazları yapmıştır. Diğer iki arkadaşımızın itirazda bulunup bulunmadığını bilmiyorum. Bu çirkinliğe partimizi bulaştırmaları beni çok üzüyor. Hiçbir zaman demokratik solcular, ampulün üstüne mühür vurmayız. “

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, İstanbul 2. Bölge 4. sıra, Hasan Erçelebi Ankara 1. Bölge 9. sıra, Ejder onursal ise Ankara 2. Bölge 9. sıradan AK Parti listelerinden aday gösterilmişti.