GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Ekim 2019 Perşembe 12:20

DSP İzmir’den su fiyatlarına tepki: Köylü perişan!

Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe, kırsaldaki eski köylere uygulanan indirimli su fiyatının iptal edilmesi sonrasında, ‘Köylü perişan’ mesajını verdi. Karakülçe ayrıca, “Genel yasa gereği köy ve kentte kullanılan su faturalara aynı yansıyacak, bu iktidarın aldığı bir karar, farkındayız ama İstanbul ve Manisa’da kart dağıtıldı ve indirime gidildi. Yani yerelde bir şeyler yapılabilir” dedi.

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, İZSU tarafından yasa gereği gerçekleşen su zamları için açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz Eylül ayında İZSU toplantısında Bütünşehir yasası ile mahalleye dönüşen köylerde kullanılan su fiyatlarında yasadan dolayı değişiklik yaşanmıştı.

Daha önce 5216 yasa ile tüzel kişiliği kaldırılan yerlerdeki su fiyatlarına uygulanan indirim iptal edildiği için İzmir’deki 239 tane eski köy artık normal tarifeden yararlanacak. Önceki uygulamada ‘idarede uygulanan en düşük tarifenin yüzde 25’i uygulanır’ ifadesinin kaldırıldığı aktarıldı. Ayrıca İZSU’nun 2020-2024 Stratejik Planı da oy birliğiyle kabul edildi.

İzmir kırsalında üreticilerin bu uygulamayla sıkıntıya girdiğini söyleyen DSP’li Karakülçe, “Köylü perişan. Su faturaları can yakıyor. Köylünün derdini kimse dinlemiyor. Sorumlu İZSU yetkilileri, ilçe belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanı bir şeyler yapmalıdır. Genel yasa gereği köy ve kentte kullanılan su faturalara aynı yansıyacak, bu iktidarın aldığı bir karar, farkındayız ama İstanbul ve Manisa’da kart dağıtıldı ve indirime gidildi. Yani yerelde bir şeyler yapılabilir. Köylü duşunu almasın mı? Köylü hayvanına bakmasın mı? Köylü tarım yapmasın mı? Bize İzmir’in her köyünden şikayetler geliyor. Köylüyü Alsancak’taki insanla bir tutacağız sonrasında ‘tarım bitiyor’ diyeceğiz. Bu olmaz” dedi.