GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Ağustos 2019 Çarşamba 12:30

DSP’den İzmir-İstanbul yolu için flaş öneri: Vatandaşı kara ortak yapın!

İzmir-İstanbul Otoyolu’nun güzergahı üzerinde bulunan arazilerin kamulaştırma bedellerinin hak sahiplerine ödenmediğini belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe, “Kimse bunları dile getirmiyor. Vatandaşı mağdur ettiler. Mevcut yolu sermayeye açtılar. Sermaye tıkır tıkır bedelleri tahsil ediyor. Bari tapuları verin kar ortaklığı yapın, vatandaş gelirini temin etsin” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan İzmir-İstanbul Otoyolu’nun güzergahındaki arazilerin kamulaştırma bedellerinin hak sahiplerine ödenmediğini açıkladı.

İktidar partisi mensupları tarafından projeden övgüyle bahsedilirken muhalefet kanadı özellikle yol geçişleri ve kullanımında uygulanacak olan fiyat politikasına tepki göstermişti. Bir eleştiri de DSP’den geldi. Genel Başkan Yardımcısı Karakülçe, “Bu yolun bedelleri hala ödenmedi. Kimse bunu dile getirmiyor” dedi.

ARAZİNİN ÜZERİNDEN YOL GEÇTİ, HAK EDİŞLER VERİLMEDİ
Tüm kesimlerin projenin olumlu ya da olumsuz yanıyla ilgilendiğini fakat önemli bir detayı atladıklarını vurgulayan Karakülçe, “Yolun üzerinden geçtiği arsaların paraları ödenmedi. Vatandaş mahkeme mahkeme dolaşıyor ama hak edişlerini almıyor. Sürekli erteleniyor. En son mahkeme tapuların iadesi kararını verdi. Kimse bunları dile getirmiyor. Garibim köylü ne yapacak? Özellikle Kemalpaşa hattının komple hiçbir ödemesini yapmadılar. Vatandaşı mağdur ettiler. Vatandaş kendi arazisinden ne kiraz kaldırabiliyor ne zeytin kaldırabiliyor!” diye konuştu. 

VATANDAŞI KARA ORTAK YAPIN!
Öneride bulunan Karakülçe ayrıca, “Mevcut yolu sermayeye açtılar. Sermaye tıkır tıkır her gün otoban girişlerinde çıkışlarında bugünkü anlatılan bedelleri, 253 TL’leri tahsil ediyor. Sonra ‘yap-işlet-devret’ diyorlar. Nasıl oluyor? Vatandaşın malına çök, sermaye kendi tahsilatını yapsın, garibim köylü tahsilat yapacağım diye devlet mahkemelerinde sürünsün. Mahkeme kararı da iade yönünde… Bari tapuları verin kar ortaklığı yapın, vatandaş gelirini temin etsin. İnsanlar aslında bu yollara mahkum edilmemeli, bunlar yerine demiryolları yapılsaydı” ifadelerini kullandı.