GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ocak 2022 Pazartesi 08:17

DSİ’nin ocak projesine bakanlık onayı

DSİ’nin Bergama’da inşaa edeceği baraj ve göletlerin inşaatında kullanmak için açacağı taş ocağına bakanlık onay verdi. Ocak alanı zeytinlikler ve ormanlık alanların ortasında kalıyor. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü’nün İzmir’in Bergama ilçesinde açmak istediği kum çakıl malzeme ocağı ve yıkama eleme tesisi için yaptığı başvuruyu inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı. 

Bakanlık; Karahıdırlı Mahallesi’deki Değirmendere mevkiinde kurulacak ocak ve tesis için çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini işletmeye gerek kılmadan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. 9 hektarlık alan üzerine kurulacak işletme, 2 milyon 330 bin TL’ye mal olacak. Proje ömrü 3 yıl olacakken ocaktan yılda 86 bin 400 ton malzeme çıkarılacak.

ZEYTİNLİKLERİN YANI BAŞINA
Proje alanı 1/100.000’lik İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre “Orman Alanı” olarak geçiyor. Açılması planlanan ocağın etrafından zeytinlikler ve orman alanı da bulunuyor. Proje alanının yakınlarında ise başka taş ocakları da bulunuyor. Proje dosyasında ocak için İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de onay yazısı da bulunuyor. 

BARAJ VE GÖLET İNŞAATLARINDA KULLANILACAK
Ocaktan çıkarılan malzemeler Bergama’da yapılması planlanan baraj ve göletlerde kullanılacak. Bu göletlerden biri de Seklit Göleti. Gövdesi, "Kil Çekirdekli Kaya Dolgu" tipinde projelendirilen Seklik Göleti’nin temelden yüksekliği 40 metre olacak. 840 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak gölet, bin 500 dekar araziyi sulayacak. 20 milyon liraya ihale edilen Seklik Göleti’nin 2023 yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.