GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
6 Temmuz 2022 Çarşamba 09:17

DSİ kolları sıvadı... Marmara Gölü kurtulacak mı?

Geçtiğimiz 10 yıldaki tarım politikaları ve su yönetimindeki yanlış planlama ve uygulamalar nedeniyle kuruyan Marmara Gölü için DSİ harekete geçti. Müdürlük, Marmara Gölü’ne su aktarımı için danışmanlık hizmeti alımı ihalesine çıkacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Uluslararası sözleşmelere göre koruma altında olan Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü hatalı tarım ve su politikalarından dolayı yüzey alanı tamamen kuruma noktasına geldi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kuruyan Marmara Gölü için harekete geçti. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Marmara Gölü’nü eski günlerine kavuşturmak için ihaleye çıkma kararı aldı. EKAP’ta yer alan bilgilere göre müdürlük, ‘Manisa Gölmarmara Gölüne Su Aktarımı Planlama Mühendislik Hizmetleri’ ihalesine çıkacak.

Belli istekliler arasında yapılacak ihale, 25 Ağustos 2022 günü DSİ 2. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşecek. Proje kapsamında “Su Kalitesi İzleme Raporu, Regülatörler ve İletim Hatları Planlama Raporu, Regülatörler ve İletim Hatları Proje Raporu" hazırlatılacak. Raporların 300 gün içinde tamamlanması isteniyor. Müdürlük ardından yapım ihalesine çıkacak.



MARMARA GÖLÜ HAKKINDA
Marmara Gölü uluslararası öneme sahip önemli bir kuş alanı. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülebiliyor.

Nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun kış aylarında yüzde 9’u Marmara Gölü’nde besleniyor ve kışı da burada geçiriyor. Gölün kurutulması tepeli pelikan başta olmak üzere pek çok su kuşunun yaşamını tehdit ediyor.

Marmara Gölü aynı zamanda önemli doğa alanı. Gölde iki endemik balık türü yaşıyor. Gölün kurumasıyla birlikte göldeki balık nüfusu da tümüyle tehlike altına girdi.

Göl, Ulusal Sulak Alan vasfında ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre koruma altında. 2011 yılından 2021 yılına kadar geçen 10 yılda özellikle yer altı ve yer üstü sularının aşırı kullanımı gibi nedenlerle gölün, yüzey alanının yüzde 98’lik kısmı yok oldu.