GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mart 2022 Perşembe 09:11

DSİ ile vatandaş karşı karşıya gelmişti... Mahkeme ne karar verdi?

İzmir’in Kiraz ilçesinde Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün yapmak istediği dere ıslahı çalışmaları vatandaş ile müdürlüğü karşıya getirdi ve bazı hak sahipleri kamulaştırma işlemlerine karşı çıktı. DSİ süreci yargıya taşırken mahkeme vatandaşların aleyhine karar verdi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü, İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Akpınar mahallesindeki Çınarcık deresi ile Avunduruk deresini birleştirme projesi kapsamında bölgedeki pek çok parsel için kamulaştırma kararı aldı.

Müdürlük, vatandaşlara arazilerini rayiç bedeller üzerinden satın almaya davet ederken bazı hak sahipleri arazilerini satmaya karşı çıktı. Islah çalışmalarının yapılacağı parsellerdeki ceviz, kiraz, erik ağaçlarının tek geçim kaynaklarının olduğunu belirten Kirazlılar satmama kararı aldı. Söz konusu derenin taşkın riski bulunmadığını ifade eden kimi vatandaşlar da projenin iptali için dava açtı.



10 PARSEL 90 HAK SAHİBİ
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü hak sahiplerine karşı kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası açarak yargı eliyle kamulaştırma yoluna girdi. Dosyayı inceleyen Kiraz Asliye Hukuk Mahkemesi idarenin talebini haklı bularak parsellerin kamulaştırılmasına karar verdi. Kararla birlikte Kiraz’ın Akpınar 9 parsel ve İğdeli Mahallesi’nde ise 1 parsel kamulaştırıldı. Mahkemenin kararı 90 hak sahibine tebliğ edildi.

RESMİ İLANLARDA DUYURULDU
Kararda “Davacı DS Genel Müdürlüğü mahkememizde açılan Kamulaştırma Bedelinin Tespiti ve Tescil Davalarına esas olmak üzere; İzmir İli Kiraz İlçesinde bulunan aşağıda dosya numarası, ada-parsel numaraları ve maliklerinin yazılı taşınmazların kamulaştırma bedelinin tespiti ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün adına tapuya kayıt ve tescilini talep olunduğu 2942 sayılı kanunlaştırma yasanın 10. Maddesi uyarınca ilan olunur.” ifadeleri yer aldı.