GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Aralık 2021 Pazar 13:16

Dr. Ramazan Demirtaş büyük deprem için tarih verdi!

İzmir’deki son depremlerin ardından, önümüzdeki süreçte daha büyük bir depremin olacağı şeklindeki açıklamaları doğru bulmadığını belirten Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, “Fayın yıllık kayma hızı nedir, en son ürettiği deprem tarihi, deprem tekrarlanma aralığı gibi kriterlere bakmadan, büyük bir deprem olacağı söylenmemeli. İzmir fayı yılda 1 milimetre kadar kayma yapar. Bu fay, en büyük depremi 1688 yılında üretmiştir. Her yıl 1 milimetre kayma, 1000 yılda 1 metre yapar. O halde bu fayda olası 7 büyüklüğünde deprem, ancak 2688 yılında olabilir" dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Deprem Uzmanı, Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, bazı deprem uzmanlarının, İzmir’deki son depremin, önümüzdeki süreçte daha büyük deprem üreteceği yönündeki açıklamalarını eleştirdi. Bu tür sözlerin, halkta paniğe yol açacağını, o tür açıklamaları doğru bulmadığını açıkladı.

ÜÇ PARAMETREYİ HESABA KATMADAN DEPREM OLACAĞI SÖYLENEMEZ

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İkeria fayı üzerinde bir deprem olur, hemen İzmir faylarında risk attı, her an 6.8 büyüklüğünde deprem üretir. Diğeri çıkar, Malatya fayında her an deprem olabilir, der. Sormak lazım; İzmir’i, Malatya’yı boşaltalım mı?” sözleriyle tepkisini ortaya koyan Dr. Ramazan Demirtaş, “Fayların uzunluğuna bakılarak deprem tahmininde bulunulamaz. Tek parametre şudur; fayın yıllık kayma hızı nedir, en son ürettiği deprem tarihi ve deprem tekrarlanma aralığı. Eğer bu kritere bakıp, deprem olabilir derseniz, tamam. Bu kriterler oluşmadığı halde, son depremin İzmir’de yeni bir deprem üreteceğini iddia etmeyi doğru bulmuyorum” dedi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM, BİR METRELİK ATIM GERÇEKLEŞTİRİR

Hangi fayın, ne zaman deprem üreteceğini bilmenin imkansız olduğuna vurgu yapan Dr. Ramazan Demirtaş, “Bir tane deprem oldu diye, şurada burada deprem olacak derseniz, halkı paniğe sürüklersiniz. Bu, doğru bir yaklaşım olmaz” ifadesini kullandı. İzmir’in 14 fayı olduğunu hatırlatan Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir fayında yıllık kayma, milimetrenin 10’da biri kadardır. En son 1688’de 6.8 büyüklüğünde gerçekten yıkıcı bir deprem olmuştur. Aradan henüz 333 yıl geçmiştir. Yılda 1 milim kayma olduğunu varsayarsak, 10 yılda 1 santim, 100 yılda 10 santim, 1000 yılda 1 metre kayma olur demektir. 6.8’lik deprem için 1 metrelik kayma olması lazım. Bu hesaba göre, İzmir, ancak 2688 yılında, daha kötü bir senaryoyla, 1000 değil de 500 yıl sonra, yani 2388 yılında 6.8’lik deprem olacak demektir. 7 büyüklüğünde deprem, bir metrelik atım gerçekleştirir. Kaymayı hesaplamadan, deprem aralığını bilmeden, deprem tarihini göz önünde tutmadan, hemen bir yıl sonra, beş yıl sonra deprem olacağını söylemek, halkta panik yaratır. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur.”

YAKIN ZAMANDA 7’NİN ÜZERİNDE DEPREM İHTİMALİ YOKTUR

İzmir fayının, iki parça halinde, 19’ar kilometrelik iki parçadan oluştuğuna vurgu yapan Dr. Ramazan Demirtaş, “Seferihisar fayı 25 kilometre, Gümüldür fayı 14 kilometre. Fayların uzunluğuna bakarak, yarın deprem olacakmış gibi söz etmek, çok basit bir yol olur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“30 Ekim depremi, Sisam fayı üzerinde oldu. Doğu ve batı uçlarına stres yükledi. İzmir’de ortalama 6,5 büyüklüğünde deprem yaratır. 7’nin üzerinde çıkma şansı yoktur. Halkın anlayacağı şekilde açıklamalar yapılmalı. Halkın yanlış anlayacağı, paniğe kapılmasına yol açacak laflar edilmemeli.”