GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
31 Temmuz 2020 Cuma 11:18

Dr. Diyetisyen Nesil Gören Atalay uyarıyor: Kurban etini, 24 saat bekletmeden yemeyin

Bayram sofralarının tamamen et yemeklerinden oluşturulmaması gerektiğini belirten Atalay, "Ekmek, sebze ve meyve grupları da sofrada yer almalı. Et, kesinlikle salatayla tüketilmeli" ifadelerini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Covid-19 salgının devam ettiği bir dönemde geçireceğimiz Kurban Bayramı'nda nasıl bir beslenme düzeni içinde olmamız gerektiğini, Dr. Diyetisyen Nesil Gören Atalay'a sorduk. Atalay, sırf ete dayalı bayram sofrasının sakıncalı olduğunu belirtirken, besin çeşitliliğine dikkat çekti, "Sofrada süt, ekmek, meyve ve sebze grubu da mutlaka yer almalı" dedi. Tüm bunların dengeli tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Atalay, et ve tatlı tüketiminin abartılmasının çeşitli sorunlara yol açabileceğine vurgu yaptı.

ETİ DE TATLIYI DA ABARTMAYIN
Hamur işi tatlılara alternatif olarak meyve ve sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmemiz gerektiğini belirten Dr. Dyt. Nesil Gören Atalay, "Kurban etini tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?"sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kesilen kurbanın eti en kısa zamanda parçalanarak soğuk ortama alınmalı. Et, dolapta 24 saat dinlendirilmeden kesinlikle yenmemeli. Sertliği giderilmemiş kurban etleriyle hazırlanan et yemekleri, sindirimi zorlaştırır. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına sebep olur. Kalp damar hastası ve kolesterol sorunu olanlar, kesinlikle sakatat tüketmemeli."

KANSEROJEN UYARISI

Dinlendirilmiş kurban etinin, haşlama, ızgara ve fırında pişirme teknikleri uygulanarak tüketilmesini tavsiye eden Dr. Dyt. Nesil Gören Atalay, yüksek ısıda kavrularak veya yağda kızartma yöntemlerinin sakıncalarını dile getirdi. Atalay, "Yüksek ısıda pişirilen etlerde su kaybı arttığı için sertlik oluşur. Bu da vitamin kaybı demektir. En önemlisi, yüksek ısıda pişirilmiş etlerde kanserojen maddeler oluşmakta ve sağlığımızı tehdit etmektedir. Tavsiyemiz, etlerin sebzeyle pişirilmesi, mutlaka salatayla tüketilmesi şeklindedir."