GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Kasım 2017 Salı 11:59

Domateste fiyat uçtu, kalite düştü! Nedeni…

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdi Erişen, Rusya’ya başlayan domates ihracatının ardından daha düşük kalitede domates yiyeceğimizi söyledi.

EGEDESONSÖZ - Geçtiğimiz günlerde Rusya’ya sınırlı ölçüde de olsa ihracatına başlanan domatesin manav reyonlarındaki fiyatı birden bire yükseldi. Ekim ayı ortalarına kadar 2 TL civarında satılan domates, kasım ayı itibariyle 4-6 TL arasında alıcı buluyor.

DOMATESTE KALİTE DÜŞÜK
İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdi Erişen, özellikle Rusya’ya yeniden başlayan ihracatın ardından domates fiyatlarının yükselebileceğini, fiyatlar aynı kalsa bile daha düşük kaliteye domates yiyeceğimizi ifade etti.

Başkan Erişen “Sebze ve meyve fiyatlarına bakıldığında bize göre normal ancak asgari ücrete çalışan bir aile için elbette pahalıdır. Tarla bitti, seraya geçildi bu nedenle fiyatlar artıyor. Domates konusuna gelince domatesin Rusya’ya ihracatıyla beraber fiyatlar tezgâhlarda normal domates 4, çeri domates ise 6 TL civarı satılıyor şuan, bu fiyatlar artmasa bile daha düşük kaliteye domates yiyeceğiz. Aynı fiyata daha düşük kalite domates yiyeceğiz” dedi.

“ARACI FAKTÖRÜ FİYATI ARTTIRIYOR”
İzmir Pazarcı Esnaf Odası Başkanı Erişen, sebze ve meyve üretim merkezi olan Antalya Kumluca’dan kendilerine gelen listede göre domatesin hal çıkışı 2.2 TL, kokteyl domates ise 3.5 TL olduğunu kaydetti. Erişen “Domates, patlıcan ve biber gibi sebzelerin hal çıkışından sonra aracıların olması fiyatı artırıyor” şeklinde konuştu.

  

Hal çıkışı:

Domates 2.2 TL

Çeri(kokteyl) domates 3.5 TL

Patlıcan: 1.4 TL

Sivri biber: 2 TL

Salatalık:1.1

 

Tezgahlardaki fiyat:

Domates: 4 TL

Çeri(kokteyl) domates: 6 TL

Patlıcan 3.99 TL.

Sivri biber 4.9 TL.

Salatalık Çengelköy: 4 TL.(normal 3.5 TL)

Patlıcan: 3.99 TL