GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Eylül 2024 Pazartesi 11:57

Domates krizinde yeni perde: Türkiye salça ithal ediyor!

İzmir’in Kınık ilçesinde salçalık domates üreticileri,  fabrikanın kiloda 5 TL olarak belirlenen fiyatı 2 TL’ye indirmesi sonrası üreticiler büyük eylem düzenlemişti. Eylemin adreslerinden olan Kınık’ta Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz ise salça ithalatı yapıldığına dair duyumlar aldıklarını söyledi. Yılmaz, “Aldığım duyuma göre salça ithalatı artmış. Artık salçalar da yurt dışından geliyor. Yerli üreticinin domatesini, salçasını almayan bir ülke haline geldik” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ –  Kınıklı çiftçiler,  fabrikaların domates fiyatlarını aşağı çekmek istemesi üzerine isyan etmiş, yol kapatma eylemi gerçekleştirmişti.

Geçen süre zarfında kapya biberde de fiyat krizinin yaşanması üreticiyi farklı ürünlerin ekimine yönlendirdi.

Egedesonsöz’e konuşan Kınık Ziraat Odası Başkanı Halil Yılmaz, üreticilerin domates üretiminden vazgeçtiğini aktardı.

Yılmaz, açıklamasında şunları söyledi:

“Domates üretmekten vazgeçtik. Tarlalarımıza darı ekeceğiz. Domates üretimini başka bölgelere kaydırmak istiyorlar sanırım. Tarım Bakanlığı önümüzdeki ekim döneminde domatesi Kınık bölgesine eklememiş. Mısır var, üzüm var ama domates yok. Zaten üretici de domateslerini satamadı, tarlasında kaldı. Üretici artık domates ekmek istemiyor. Tarlasını satan yoktur belki ama dediğim gibi ekeceği ürünü değiştiren çok var. Çiftçiler traktörünü satmaya başladı”

‘YERLİ ÜRETİCİNİN DOMATESİNİ, SALÇASINI ALMAYAN ÜLKE’
Salça ithalatına dikkat çeken Yılmaz, “Aldığım duyuma göre salça ithalatı artmış. Artık salçalar da yurt dışından geliyor. Yerli üreticinin domatesini, salçasını almayan bir ülke haline geldik” dedi.