GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
30 Mayıs 2017 Salı 14:33

Dolu ve yağış üreticiyi olumsuz etkiledi

Manisa'nın Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Gölmarmara, Ahmetli ve Sarıgöl ilçelerindeki bağ ve tarlalar son üç gündür etkili olan sağanak yağış ile dolu nedeniyle büyük zarar görürken, üreticiler için borç erteleme talebinde bulunulacağı bildirildi.    

Manisa'da son üç gündür bazı bölgelerde sağanak yağmur ve bazı bölgelerde ise dolu olarak devam eden yağışlar Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Gölmarmara, Ahmetli ve Sarıgöl ilçelerindeki bağlarda yeni filizlenen çiçeklerin dökülmesine, tarlalarda ise mahsülün sular altında kalmasına sebep oldu.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, devam eden dolu ve sağanak yağmur sebebiyle bağlarda ve tarlalarda zararın yaşandığını dile getirerek, "Kuraklık kadar yağışın da fazlası zarardır. Özellikle dağlık kesimler şiddetli yağıştan çok zarar gördü. Dağlık kesimlerde yaşanan şiddetli dolu zeytinliklerde hasara sebep oldu. Yuntdağı Bölgesi'nin bazı yerlerinde yaşanan sel baskınları ile göl taşmaları arazilerin sularla kaplanmasına neden oldu. Bağlar ise çiçeklenme dönemini geçirdiği bu günlerde dolu ve sağanak yağmurlardan olumsuz etkilendi. Ahmetli İlçesi'nde 1000 dönümlük arazi üzerinde dolu olayı yaşanmış. Bunun yaklaşık 500 dönümü zarar görmüş. Sarıgöl, Gölmarmara, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerimizde özellikle dün yağan sağanak yağmurdan dolayı bağlarda ve tarlalarda zarar oluştu. Özellikle yeni ekilen domates, kavun ve karpuzda zararlar var" dedi.

YAĞMURDAN SONRAKİ GÜNEŞE DİKKAT
Oda Başkanı Kaçire özelikle yağmurdan sonra açan güneşin bitkilerde hastalıklara sebep olabileceğini ifade etti. Kaçire, "Özellikle kuvvetli yağış, bitki üzerindeki hastalıklara karşı koruma sağlayan ilaçları ortadan kaldırıyor. Yağmur ilaçları götürdüğü için arkasından gelen güneş bitki üzerindeki hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bitkilerin çürümesine sebebiyet veriyor. Bundan dolayı da çiftçilerin uyanık olması gerekir. Şuanda birçok araziye yeniden ilaçlama için girilmesi çok zor. Yağmurlar geçene kadar çiftçimiz ilaçlama konusunda sıkıntı yaşayacak. Ancak yağmurların kesilmesinin hemen ardından üreticimiz acilen bağını ve tarlasını ilaçlamak zorunda" diye konuştu. Kaçire son olarak hasar tespit çalışmalarının bu hafta sonuna kadar devam edeceğini, tespit çalışmalarından sonra hazırlayacakları raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na göndereceklerini dile getirdi.

SARUHANLI'DA 3 BİN 500 DÖNÜMLÜK ARAZİDE ZARAR
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçe genelindeki 240 bin dekarlık bağ ve tarım arazisinin son 3 gündür devam eden dolu ve sağanak yağış sebebiyle zarar gördüğünü dile getirdi. Oda Başkanı Okur, yaklaşık 3 bin 500 dönümlük arazide şuanda zarar tespit ettiklerini ifade ederek, "Bağlar, kavun, karpuz, domates, biber tarlaları ile zeytinlikler son 3 gündür devam eden sağanak yağmur ve dolu sebebiyle zarar görmüş durumda. Zarar gören arazilerin birçoğu ilçemize bağlı Dilek, Kemikdere, Hacırahmanlı, İshakçelebi ve Nuriye mahalellerinde yer alıyor. 2 Haziran Cuma gününe kadar ilçe genelinde dolu ve sağanak yağış sebebiyle yaşanan hasarın tespit çalışmaları sürecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ekiplerimizle hasar tespit çalışmalarımız devam edecek. Daha sonra raporumuzu ilgili bakanlığa göndereceğiz. Tarlası ve zarar gören üreticilerimizin borçlarının ertelenmesi konusunda talebimiz olacak" dedi. (DHA)