GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
29 Ocak 2023 Pazar 07:57

Doğal parkur yoluna kurulmuştu… Kapasite artışı hamlesi!

Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa parkuru bölgesinde kurulu bulunan GRC Enerji’ye ait Emres Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasitesinin artırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruldu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Karaburun Mordoğan’da Emres isimli rüzgar enerji santralini diken GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kapasite artışı için harekete geçti. 

Bakanlığın başlatmış olduğu yeni çevresel etki değerlendirme sürecine göre şirket hali hazırda 3 tane olan türbin sayısını 4’e 2,25 MWm / 2 MWe olan gücünü ise 6,45 MWm / 6,2 MWe’ye çıkarılmasını planlıyor. Şirket bu artış için 18 milyon TL’lik bütçe ayırmış durumda. Kapasite artışı ile birlikte yıllık 7 milyon kWh elektrik enerjisi üretim miktarı ise 24,8 milyona çıkacak.


ÖÇK BÖLGESİNDE 
Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ormanlık alana dikilecek.



KARABURUN KENT KONSEYİ UYARMIŞTI!
ÇED alanı aynı zamanda Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa Parkuru’nun bir kısmını da içine alıyor. Karaburun Kent Konseyi tarafından santral ile ilgili yapılan açıklamada “EMRES RES Proje sahası ayrıca, Yarımada’nın en cazibeli ve aktif kullanılan yürüyüş parkurlarından biri olan Balıklıova-Eski Mordoğan Parkuru’nun tam ortasında yer almaktadır. Projenin uygulanması halinde Börklüce Mustafa Parkuru kullanılamaz hale gelecektir. Ayrıca bu rotanın ortadan kalkmasıyla tüm Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas kültür rotası da parçalanmış olacaktır. Hem merkezi karar vericilerin hem de yerel karar vericilerin Karaburun’un kalkınması için öncelikli faaliyet alanı olarak belirledikleri kültür ve doğa turizmi potansiyeli RES yatırımıyla büyük zarar görecektir.” ifadeleri yer almıştı.