GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ocak 2020 Pazartesi 13:51

DİSK’ten Urla'daki kamulaştırma kararına tepki!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, Urla’daki bazı parsellerin kamulaştırma kapsamına alınmasına da etrafındaki bir kısmının ise dışarıda tutulmasına da tepki gösterdi. Sarı, “Kamulaştırma için 511 parsel numarası verilmiştir. Parsel numarası verilen, kamulaştırılan yerler kimindir? Atlanılan, kamulaştırılmayan parseller kime aittir? Turizm Bakanlığı’nın bunu isim isim açıklaması gerekmektedir. Bakanlık bunun rant projesi olup olmadığını İzmir kamuoyuyla paylaşması gerekiyor” diye konuştu. Genel-İş Sendikası da yaptığı açıklamada, “Vazgeçilsin gerekirse AİHM’e gideriz!” mesajını verdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde çok sayıda parseli kapsayan acele kamulaştırma kararı dikkat çekti. Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’nde Vali Kutlu Aktaş barajı ile deniz arasında kalan toplam 178 adet parsel ve Urla’da ise Zeytineli Mahallesi’nde Uzunkuyu mesire alanı ile deniz arasında kalan 333 adet parseli kapsayan hamle kentte gündem oluşturdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası’nın da bazı arazilerini kapsayan kamulaştırma sonrasında Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı açıklamalarda bulundu. Sarı ayrıca parsellerin bulunduğu bölgede kamulaştırmanın dışında kalan bazı arazileri de dikkat çekti. Konuyla ilgili Genel-İş Sendikası da yazılı bir açıklama yaptı.

BAKANLIK AÇIKLAMALI, KAMULAŞTIRILAN VE ATLANAN PARSELLER KİMİN?
Sarı, “İşçilerin alın teri ve emeğiyle biriktirilen paralarla alınan Urla Zeytineli’ndeki arazi Birinci Derece Doğal SİT Alanıdır. Buranın SİT alanı olmasından kaynaklı olarak birçok müracaatımıza rağmen bize verilmedi. Oranın işçiler için eğitim, tatil ve kamp yeri yapılması yönündeki taleplerimiz SİT alanı olmasından dolayı reddedilmiştir. Tam da bu noktada, Turizm Bakanlığı turizme teşvik adı altında bir hamle yaptı. Birinci Derece SİT’ten çıkarılıp, turizm alanı ilan edilmesi ve arazimizin kamulaştırmaya girmesi işçilerimizin emeğiyle, alın teri ile biriktirilmiş, 1975 yılından bugüne kadar gelmiş araziyi almaktır. İşçilerin hakkı olan bir araziyi gasp ettirmeyeceğiz. Özellikle 12 Eylül darbesinden bugüne kadar birçok binamız kamulaştırıldı. Kavgalarla mücadelelerle koruduğumuz binalarımızı, arazilerimizi yine aynı şekilde korumaya devam edeceğiz.  Kamulaştırma için 511 parsel numarası verilmiştir. Parsel numarası verilen, kamulaştırılan yerler kimindir? Atlanılan, kamulaştırılmayan parseller kime aittir? Turizm Bakanlığı’nın bunu isim isim açıklaması gerekmektedir. Bakanlık bunun rant projesi olup olmadığını İzmir kamuoyuyla paylaşması gerekiyor” dedi.

SENDİKA: VAZGEÇİLSİN GEREKİRSE AİHM’E GİDERİZ!
Genel İş Sendikası, ‘Basına ve kamuoyuna’ başlığıyla bir duyuru yaptı.

İşte o açıklama:  Sendikamızın unutulmaz genel başkanı Abdullah Baştürk ve arkadaşları tarafından işçilere tatil yeri yapmak üzere 1975 yılında sendikaya kazandırılan İzmir Urla Zeytineli köyü Böğürtlen mevkiindeki 68 dönüm büyüklüğündeki taşınmazımıza iktidar tarafından hukuk dışı el koyma girişimi başlatılmıştır.

Bu taşınmazımız üzerine kamulaştırma şerhi konulduktan sonra 25 Ocak 2020 itibariyle Cumhurbaşkanı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 sayılı kararıyla Urla’daki taşınmazımızın tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Henüz resmi olarak kamulaştırma kararı tebliğ edilmemiştir.

Taşınmazımızın bulunduğu bölge yakın zamana kadar SİT alanı içerisinde idi. Şimdi bu SİT alanı kararının kaldırıldığı anlaşılmaktadır.

Yaptığımız araştırmaya göre taşınmazımızın da aralarında bulunduğu bazı vatandaşlara ait 500’ün üstünde parselin oluşturduğu uzun bir kıyı alanı kamulaştırılıp özel kişi ve kuruluşlara uzun dönemli kiraya verilecektir.

Yine yaptığımız araştırmalarda kamulaştırma sahası çevresinde kamusal görevlerde bulunan bazı kişilere ait taşınmazlar kapsam dışında tutulmuştur.

Köy merası, tarım arazisi niteliğinde bazı taşınmazların golf sahası yapılması söz konusudur.

İdarenin bütün eylem ve işlemleri kamu yararına uygun olmak zorundadır. Sendikamız ve bazı vatandaşlara ait taşınmazlara el konulup özel kişi ve kuruluşlara kiraya vermek bu kamu yararı kavram ve ilkesine aykırıdır. Bazı kişilerin kayırılması yasaların eşit objektif uygulanmaması, kamulaştırma işleminin kamusal yanından çok bazı menfaatlerle ilgili olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Anayasanın mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemeleri de bu kamulaştırma girişimleri ile askıya alınmış bulunmaktadır.

Zamanında işçilerin tatil yapması hedeflenerek alınmış taşınmazın onların elinden alınarak lüks otel yatırımlarına dönüştürülmesi, onların gelirleri itibariyle asla yararlanamayacakları, işçilere fiilen yasak bir kamulaştırmanın neresi kamu yararı amacı güder? Kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

İşçilere ait taşınmazımız ile oradaki köylülere ait diğer taşınmazlara el koyma ve özel bazı kişilere menfaat sağlamaktan başka hiçbir anlamı olmayan sadece adı kamulaştırma olan ve acele kamulaştırmaya gerekçe olacak hiç bir durum söz konusu değilken bu hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar hukuki süreci taşıyacağımızın bilinmesini isteriz.

Basına ve kamuoyuna saygı ile sunarız.

Genel-İş Genel Yönetim Kurulu