GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ağustos 2023 Perşembe 11:02

DİSK’ten enflasyon tepkisi: TÜİK artık CUİK olmuştur!

DİSK üyesi İşçiler, İzmir'de TÜİK Ege Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak açıklanan enflasyona tepki gösterdi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı gerçekleştirdiği açıklamasında ,” TÜİK  artık Cumhurbaşkanı İstatistik Kurumudur” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- TÜİK’in açıkladığı enflasyon aylık yüzde 9,49 yıllık ise yüzde 47,83 oldu. DİSK’li işçiler, açıklanan enflasyonu TÜİK Ege Bölge Müdürlüğü önünde alkışlayarak protesto etti. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TÜİK’in artık Cumhurbaşkanı İstatistik Kurumu (CUİK) olduğunu dile getirdi. Sarı, TÜİK’e madde fiyat listesinin açıklanması yönünde çağrısını yineledi.

‘BİLGİ ALMA TALEBİMİZİ RET ETTİLER’
TÜİK’in , DİSK tarafından açılan davada verilen yargı kararına rağmen, madde fiyat listesini açıklamadığını söyleyen Sarı, “Uzun zamandır veri karartarak şaibeli enflasyon oranlarını açıklamış ve doğalgazda sıfır fiyat uygulaması ile enflasyonu düşük göstererek milyonlarca emekçinin geliriyle oynayan bir kurum haline gelmiştir. Haziran 2022'de enflasyon hesabının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçen TÜİK, böylece fiyat bilgilerini şaibeli hale getirmiş bulunmaktadır. Konfederasyonumuzun 3 Haziran 2022’de Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde TÜİK’ten madde fiyat listesini talep etmesine rağmen; TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek, bilgi talebimizi reddetmiştir. Bunun üzerine dava açılmış, idari mahkeme kararında Disk’ in bilgi edinme talebinin karşılanmasına karar verilerek TÜİK başkanlığına karar iletilmiş, ancak TÜİK Başkanlığı, Anayasayı ve kanunu tanımayan bir tutumla, madde fiyat listesini paylaşmamayı tercih etmiştir” dedi.

‘ENFLASYONU BASTIRMAKLA GÖREVLİ KURUM DEĞİL’
Başkan Sarı, TÜİK’in enflasyonla mücadele kurumu olmadığını vurgulayarak, “Enflasyonu bastırmak, enflasyonu düşük göstermekle görevli bir kurum değildir. Yüksek enflasyonla ve alım gücünün hızla düşmesiyle mücadele etmesi gereken kurumlar bellidir. Enflasyonla hükümet mücadele eder. Buradan TÜİK yönetimine bir kez daha sesleniyoruz: Kamusal sorumluluğunuzu yerine getirin. Enflasyonu doğru ölçün. Enflasyon verilerini bilim dünyasına açın ve kamuoyu ile paylaşın. Böylesine yüksek enflasyon döneminde daha fazla şeffaf ve açık olun. Hukuka uyun, gerçekleri açıklayın, ekmeğimizle oynamayın” diye konuştu.